Un fruct pe care unii îl ocolesc este foarte benefic pentru organism şi e mai bun decât medicamentele. Despre ce e vorba şi cum ai putea să-l introduci mai mult în dieta ta zilnică?

 

Fructul minune. Ce beneficii îţi aduce dacă îl consumi?

 

Toamna are mii de bunătăţi, iar pe lângă peisajele boeme şi energia aparte ne întâmpină pe toţi cu legume şi fructe specifice sezonului care sunt extrem de benefice organismului. Gutuia e unul din fructele perioadei de care mulţi se feresc dacă nu este preparat, tocmai pentru că mâncat ca atare are un gust aspru şi o textură pe care nu o mai regăseşti. Rădăcinile ei ar fi în zona euroasiatică şi este înrudită cu mărul şi para. La sate e consumată foarte des după ce e pusă pe sobă câteva minute. Parfumul ei e categoric unul deosebit. Specialiştii susţin că e bine să consumăm gutui rase alături de mere, pentru un gust mai suportabil pentru cei care nu adoră aroma acră a ei. Conform exquis.ro, are o capacitate incredibilă de a preveni cancerul, ajută la slăbit, îmbunătăţeşte sistemul digetiv, reduce colesterolul şi stimulează sistemul imunitar. De asemenea, acest fruct previne câteva bolile gastrointestinale, calmeaza inflamaţia, face pielea mai frumoasă, scade tensiunea arterială, previne reacţiile alergice şi stimulează circulaţia în sistemul cardiovascular. Nu au fost identificate de către specialişti efecte adverse ale consumlui de gutui, dar e recomandat totuşi un echilibru.

 

„Atenţie mare la sâmburii de gutuie, care ca şi cei de mere, conţin câteva substanţe toxice pentru organism. Însă o gutuie medie pe zi, rasă, fără sâmburi, dar cu coajă, vă va reda strălucirea părului şi o bună circulaţie sanguină. Cantitatea notabilă de potasiu a gutuii optimizează tensiunea arterială. Potasiul este unul dintre mineralele esenţiale, întrucât facilitează transferul de fluide efectiv în celule şi normalizează tensiunea, relaxând vasele de sânge, reducând presiunea asupra sistemului cardiovascular”, arată exquiz.ro.

 

Aport caloric şi reţete cu alimentul special

Potrivit USDA, 100 de grame de gutuie conţin: 84 g apă, 57 calorii, 0.4 g proteine, 0.1 g grăsime, 15.3 g carbohidraţi, 1.9 g fibre, 11 mg calciu, 0.7 mg fier, 8 mg magneziu, 17 mg fosfor, 197 mg potasiu, 4 mg sodiu, 0.04 mg zinc. Gutuile contin 37% din doza zilnica recomandata de vitamina C in 100 de grame.

 

1. Gem de gutui

2. Gem asortat de gutui cu pere şi scorţişoară

3. Orez cu lapte şi piure de gutui

4. Compot aromat de gutui

5. Tartă cu gutui şi blat cu unt

6. Prăjitură răsturnată cu gutui caramelizate

7. Chec de post cu gutui şi stafide

8. Lichior de gutui

9. Mâncare de gutui cu carne de pui

10. Gutul murate în oţet aromat

 

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro