Orice dietă sănătoasă este şi o dietă variată, însă sunt anumite alimente care te îngraşă, asta pentru o cantitate mică din ele ascunde un număr mare de calorii. Printre aceste alimente se numără maioneza, uleiul, untul de arahide, dar şi altele. Dacă îţi doreşti să fii atent la ce mănânci sau vrei să slăbeşti, îţi recomandăm să ai grijă mare la aceste alimente şi să le mănânci doar cântărite.

 

Alimentele procesate, bogate in grasimi adaugate, zahar adaugat si sare, sunt in mod special greu de combatut. Iata o lista cu cele mai de temut 10 alimente, inamicii siluetei. Pentru început, trebuie menţionat că orice aliment procesat are multe calorii şi, automat, te îngraşă. Din aceste alimente fac parte produsele de fast food, sucurile carbogazoase dulci, dulciurile din comerţ sau chipsurile.

 

1. Sucuri cu zahar

2. Cafea indulcita cu zahar

3. Inghetata

4. Pizza

5. Prajituri si gogosi

6. Cartofi prajiti si chipsuri de cartofi

7. Unt de arahide

8. Ciocolata cu lapte

9. Suc de fructe

10. Alte alimente procesate din comert

Consumul alimentelor ultra-procesate, nu doar chipsuri sau prăjituri, ci şi alimente precum cerealele pentru micul dejun, carnea procesată, mezeluri sau fructele din conserve în sirop îndulcit c zahăr, îi face pe oameni să se supraalimenteze şi să crească în greutate, în comparaţie cu persoanele care consumă alimente neprocesate. Acest lucru reiese dintr-un mic studiu, publicat de Cell Metabolism.

 

În studiu au fost implicaţi 20 de bărbaţi şi femei care au stat la o unitate de cercetare timp de o lună şi au fost repartizaţi la întâmplare la una din cele două diete.

 

Un grup a primit alimente ultra procesate, iar celălalt grup a fost hrănit cu alimente neprocesate (cum ar fi un mic dejun cu ovăz cu banane, nuci şi lapte degresat). După două săptămâni, participanţii au fost comutaţi la dietele opuse. Ambele diete au fost potrivite uniform pentru calorii totale, macronutrienţi, fibre, zaharuri şi sodiu, iar participanţilor li s-a permis să mănânce cât mai mult sau atât cât au dorit.

 

Alimente procesate, câştig mai mare în greutate

Constatările arată că participanţii la studiu au mâncat mai multe calorii atunci când consumau alimente ultra-procesate, în comparaţie cu cele două săptămâni în care au mâncat alimente neprocesate. De asemenea, au câştigat mai mult în greutate în dieta ultra-procesată.

 

Cerctătorii spun că nu este tocmai clar de ce, dar au descoperit că hormonii care suprimă pofta de mâncare au scăzut şi hormonii foamei au crescut, atunci când oamenii mâncau alimente procesate.

 

Cei 6 factori nutriţionali cu un impact notabil asupra greutăţii corporale sunt următorii:

 

  • ​dietă exagerat de gustoasă, mereu apetisantă (hiperpalatabilă)
  • ​Varietatea alimentară prea mare în cadrul unei mese
  • ​Concentraţia prea mare a caloriilor în alimentele pe care le consumi (densitate calorică mare)
  • Concentraţia prea mică a micronutrienţilor în alimentele pe care le mănânci (alimentele consumate conţin prea putine vitamine şi minerale)
  • ​Aspectul socio-relaţional al consumului alimentar
  • ​Abundenţa alimentară exagerată în mediul alimentar înconjurător

 

 

 

Sursa: www.viva.ro