Un acid produs de hamei în timpul producerii berii ar putea contribui la tratarea cancerului – este concluzia unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea Idaho (Statele Unite) care au vrut să conceapă o metodă de izolare a unor elemente chimice prezente în bere cu potenţiale beneficii în tratarea şi, eventual, vindecarea unor boli, scrie directmatin.fr.

Aceşti acizi, numiţi humolon şi lupulon, sunt produşi în cursul fabricării berii. Ei se formează în hamei, planta care dă berii gustul atât de deosebit. Sub formă de medicamente, acizii ar putea fi utilizaţi în lupta împotriva cancerului, ucigând celulele canceroase.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că humulonul şi lupulonul blochează şi bolile inflamatorii şi răspândirea bacteriilor. Ei caută prin urmare o metodă prin care să le extragă din hamei, dar şi să le producă în laborator. Deocamdată au reuşit să sintetizeze un tip de humulon, fiind aproape să realizeze celelalte două tipuri.

Kristopher Waynant, chimistul aflat la originea studiului, îi avertizează totuşi pe cei care ar putea lua cercetarea drept pretext pentru a bea mai multă bere.

„Evident nu credem că berea trebuie să fie folosită ca medicament”, a spus el. Unele băuturi alcoolice sunt benefice consumate în cantităţi mici, însă un consum excesiv poate duce la boli cronice grave