Probabil, majoritatea oamenilor nu ştiu de unde provine usturoiul pe care îl cumpără de la supermarket sau, cu atât mai puţin, cel din mâncarea servită la restaurant. Deşi nu pare un detaliu demn de luat în seamă, problema este că usturoiul produs în China este toxic.
Din datele raportate la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură rezultă că usturoiul din China – tratat cu pesticide interzise în Uniunea Europeană – a fost importat de firme care produc amestecuri pentru industria cărnii. Mai exact, mixturi care sunt apoi vândute către societăţi care produc semipreparate. Astfel, în unele tipuri de mezel, salam, tobă, cârnaţi, crenvuşti se folosesc astfel de mixturi care conţin usturoi chinezesc.
Astfel, în condiţiile în care usturoiul chinezesc ajunge la raft având un preţ mai mic decât cel autohton, românii îl preferă în general, neştiind riscurile la care se expun. Situaţia de pe piaţa românească l-a alertat pe euroalesul Daniel Buda, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Parlamentului European, care a decis să interpeleze Comisia Europeană pe această temă.
„România este de multe ori considerată ţara tuturor posibilităţilor, ţara în care, din cauza nivelului scăzut de trai şi a lipsei de oportunităţi, se face rabat de la calitate, astfel că multe produse ajung să fie exportate iar românii să se hrănească cu produse de calitate inferioară, mai ieftine şi provenite din importuri. În această situaţie se află şi banalul usturoi. Avem soiurile noastre de usturoi de toamnă, soi care este extrem de căutat de străini pentru calităţile şi gustul foarte bun. Cu toate acestea, românii ajung să cumpere de pe rafturile magazinelor şi, mai nou, chiar din pieţe, usturoi provenit din China. Problema cu acest produs importat este faptul că, de cele mai multe ori, controalele de calitate şi inventarierea pesticidelor cu care a fost tratat nu se poate face pentru că acesta vine fără rădăcină, iar rădăcina este singura care poate atesta clar substanţele care au fost folosite în procesul de creştere.
Trebuie atrasă atenţia asupra acestor importuri pentru că au existat cazuri, de exemplu în SUA, unde au fost înregistrate peste 100 de cazuri de decese doar din cauza usturoiului. Am solicitat Comisiei Europene să îmi comunice măsurile care pot fi luate în vederea înăspririi controalelor pentru produsele extracomunitare şi supunerea produselor la analize mai amănunţite înainte de a ajunge spre comercializare. Totodată, autorităţile naţionale trebuie să informeze mai eficient consumatorii cu privire la riscurile la care se expun consumând produse de o calitate îndoielnică şi, de asemenea, să încurajeze consumul de produse româneşti care, în mod cert, sunt mult mai sănătoase şi mai autentice“, a explicat europarlamentarul român.
Usturoiul românesc merge la export, iar noi importăm usturoi contaminat!
25 iulie 2017





Din aceeaşi categorie:
Salată orientală
(4 decembrie 2013)
575 vizualizări
Cel mai scump hamburger din lume
(1 aprilie 2016)
383 vizualizări
Secrete din bucătăria familiei Windsor
(16 mai 2015)
251 vizualizări
Misterele ceaiului verde
(10 iulie 2013 - Clara ION)
381 vizualizări
Broccoli, leguma anticancer
(11 noiembrie 2015)
186 vizualizări
Foie gras-ul a fost interzis in California
(9 ianuarie 2019)
114 vizualizări
Alivancă- o reţetă uitată
(29 noiembrie 2020 - Cristina IANCU)
3054 vizualizări
De ce să nu mănânci niciodată pepene roşu cu pâine sau cu brânză.
(1 iulie 2023)
2954 vizualizări
Nouă produse alimentare din 29 au standarde duble de calitate în România şi UE
(28 iulie 2017)
631 vizualizări
Alimentul toxic din bucataria romanilor. Foarte multe gospodine NU stiu cat e de periculos
(21 octombrie 2020)
220 vizualizări
Atenţie la roşiile cu “ţugui”!
(3 iulie 2014)
619 vizualizări
Strugurii - medicament de sezon
(31 august 2013)
147 vizualizări
Lapte de pasăre
(4 octombrie 2020)
250 vizualizări
Începe Ploieşti Street Food Festival!
(8 iunie 2018)
991 vizualizări
Vinetele, alimentul potrivit pentru zilele caniculare
(17 august 2014)
101 vizualizări
Rucola - de opt ori mai sănătoasă decât salata verde
(22 martie 2017)
596 vizualizări
Vinete la grătar
(6 august 2013)
1085 vizualizări

Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,

Industria serviciilor financiare trece printr-o transformare semnificativă,
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole
-
Singura înregistrare audio de la cutremurul din 4 martie 1977. Ce s-a întâmplat atunci şi la ce să ne aşteptăm
Publicat la data de 4 martie 2025
-
48 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977! Cântăreaţa Doina Badea a murit, atunci, împreună cu toată familia / Nu i-a fost niciodată găsit trupul!
Publicat la data de 4 martie 2025
-
Tradiţii şi superstiţii de 1 martie şi de ”babe”! Ce nu trebuie să faci până pe 9 martie ca să ai noroc tot anul
Publicat la data de 1 martie 2025
-
Superstiţii la sărbătoarea Mucenicilor, ziua în care munca este interzisă
Publicat la data de 9 martie 2025
-
8 Martie - simbol al luptei pentru drepturi şi prilej de răsfăţ pentru femeile din toată lumea
Publicat la data de 8 martie 2025
-
Bancul zilei din data de 1 martie 2022
Publicat la data de 1 martie 2025
-
Sărbătoare mare pentru credincioşi! Ce trebuie să ştii despre mucenici!
Publicat la data de 9 martie 2025