A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera

In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a limbii romane, vecina cu dementa in exprimare. Si, se pare, a avut si un mare succes.

Daca acest fapt ar fi trecut neremarcat, sunt convins ca dl Gheboasa ar fi fost declasat in lumea in care straluceste, iar pe viitor toata lumea s-ar fi gandit de 3 ori daca sa il mai cheme la un pahar, o nunta sau un tambalau ca UNTOLDUL. Insa aceasta atentie abatuta asupra lui nu face decat sa-i creasca actiunile.

Putini sunt dispusi sa priveasca adevarul in fata. Putini sunt dispusi sa inteleaga cauza si nu efectul. Iar cauza este data de un nivel de cultura actual care are loc suficient pentru a creste. Ca sa lamurim : cultura nu inseamna numai poezie, Bramhs sau istorie. Cultura este reprezentata de totalitatea valorilor materiale, morale si spirituale ale societatii. Iar civilizatia nu este nimic mai mult decat punerea acestora in miscare.

Tocmai de aceea, nivelul scazut al  valorilor, extazul colectiv in audierea unor versuri care cuprind cu frenezie termeni ca “gaoaza”, “bagaboanta” si altele asemenea pe care e greu sa le reproduci fara teama de a deveni ridicol, sunt rezultatul unui proces foarte complex de devalorizare culturala. Care incepe acasa, cu educatia de baza care uneori este complet deficitara, continua cu scoala unde tot mai mult auzim de agresiuni sexuale indreptate impotriva colegilor si dascalilor si asta in gimnaziu ( !) si continua cu tot ceea ce societatea ofera, bubuind in mod practic tot ceea ce este necesar pentru a duce o viata demna.

Nu, Gheboasa nu a aparut intamplator, el face “arta” la un spectacol european. Nu, organizatorii nu au gresit pentru ca ei doresc sa faca bani, ceea ce, de multe ori excede morala si face loc compromisului. Nu, primarul Boc nu are nicio vina deoarece nu are in fisa postului serviciul de cenzura tip Suzana Gadea la Comitetul pentru arta si cultura.

De vina sunt toti romanii, inclusiv cei care acum fac galagie, iar aceasta vina colectiva este de grad I. Vina de a fi ucis in grad I cultura si de a o lasa in deriva. Segregationismul accentuat intre cei care asculta manele si cei care nu asculta nu isi are locul. Important este sa intelegem ca o natiune are valori, iar aceste valori trebuie clar apreciate, conservate, pazite. O interferenta a valorilor nonromanesti nu este periculoasa atat timp cat ale noastre sunt suficient de bine conservate.

Altfel, o sa iasa o varza in care domnul Gheboasa va fi un star, iar o tara intreaga se va lupta fie sa il aplaude, fie sa il critice.