Multă vreme ignorată, cătina este recunoscută astăzi drept unul dintre cele mai complexe remedii naturale şi are multe beneficii pentru organismul uman. Originară din Asia, cătina este obişnuită cu cele mai vitrege condiţii: vânt, frig, apă puţină. Creşte te miri unde, iar fructele, cele mai folosite în fitoterapie, se culeg începând din octombrie.
Preparatele din cătina asociate cu orice fel de tratament alopatic măresc efectul acestuia. E cicatrizantă, are efect imunomodulator, ceea ce o recomandă în tratamentul cancerului. În plus, este energizantă şi stimulează apetitul sexual.
Oricât ar părea de ciudat, cătina are şi contraindicaţii. Nu este recomandată bolnavilor de colecistită acută, pancreatită sau diaree cronică. Din cauza conţinutului de fitohormoni, poate provoca în cazul unei supradozări prostatită adenomatoasă la bărbaţi sau mastopatie la femei. Nici cei cu tensiune arterială oscilantă n-ar trebui s-o folosească, pentru că planta este mai excitantă chiar şi decât decât cafeaua.
Poreclită "elixirul zeilor", cătina este doldora de calităţi:
- conţine vitamina C (bună pentru imunitate), complexul vitaminic B (contra bolilor hepatice) şi vitamina P (antioxidanta, intensifică efectul vitaminei C);
- are un conţinut important de vitamina E (vitamina tinereţii);
- în cătina se găsesc 20 de microelemente minerale (calciu, magneziu, zinc, fier, molibden, aur etc.);
- are mult betacaroten (necesar ochilor);
- are 18 aminoacizi esenţiali.
Fructul de cătină conţine de două ori mai multă vitamina C decât măceşele şi o cantitate de zece ori mai mare decât citricele. De asemenea, este mai bogat în betacaroten decât morcovul.