România va promova şi în acest an produsele obţinute din agricultura ecologică în cadrul celui mai mare târg de profil din lume, BioFach Nurnberg 2014, unde 40 de producători vor expune pe o suprafaţă de 400 de metri pătraţi tot ceea ce pot oferi pieţei mondiale din domeniu.

“Ministerul Agriculturii şi Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică – Bio România sunt şi în acest an, la fel ca în 2013, organizatorii acestui eveniment, unde ne dorim să aducem cât mai multe produse procesate. În 2014, 40 de producători români vor fi prezenţi la cel mai mare târg de produse ecologice din lume, nu numai cu cereale sau seminţe oleaginoase, ceaiuri, plante aromatice, fructe de pădure, ciuperci şi mirodenii ci şi cu dulceţuri, produse lactate, miere şi produse apicole, cosmetice, produse de morărit şi panificaţie şi vinuri. Sperăm să intrăm pe piaţa mondială a produselor bio procesate”, a declarat preşedintele Bio-România, Marian Cioceanu.

Acesta a precizat că anul 2013 a fost un an agricol bun şi pentru fermierii din agricultura ecologică, cu producţii mai mari, dar care au luat calea exporturilor.

“2013 a fost un an agricol bun şi pentru fermierii din agricultura ecologică, cu producţii mai mari, dar care au mers cu precădere la export. Cu toate acestea, şi consumul intern de produse bio a crescut datorită parteneriatului încheiat cu retailer-ul Carrefour, prin care membrii asociaţiei Bio România au reuşit să-şi promoveze peste 70 de produse bio în toate hypermarketurile Carrefour din ţară. În numai cele 3-4 luni de la semnarea parteneriatului au fost înregistrate vânzări de peste 700.000 de lei. În această perioadă suntem în negocieri şi cu ceilalţi mari retaileri prezenţi pe piaţa românească pentru încheierea unor a astfel de parteneriate”, a spus Cioceanu.

Pentru 2014, asociaţia îşi propune să obţină reducerea TVA la alimentele bio, precum şi susţinerea financiară de care are nevoie agricultura ecologică, conform noilor reglementări din Politica Agricolă Comună şi PNDR 2014-2020.

Chiar dacă în 2013, când România a fost desemnată ‘Ţara Anului’ la Biofach Nurnberg, evenimentul a debutat cu acuzaţii directe la adresa României şi către produsele româneşti exportate pe pieţele Uniunii Europene, mesajele prompte venite din partea autorităţilor române inclusiv în deschiderea oficială a evenimentului din Germania referitoare la siguranţa produselor româneşti au oferit ţării un câştig de imagine, iar numărul de vizitatori prezenţi la stand a fost considerabil mai mare decât în anii trecuţi chiar dacă expoziţia nu este una cu vânzare directă, precum ‘Săptămâna Verde’ de la Berlin, ci una de contractare adresată profesioniştilor.

Anul trecut, România a fost reprezentată în pavilionul naţional de peste 55 de firme din sectorul agriculturii ecologice, pavilionul ţării fiind pe o suprafaţă de 600 de metri pătraţi.

Biofach este cel mai mare târg de agricultură şi de produse organice din lume, la care vor fi expuse, în perioada 12-15 februarie 2014, produse alimentare şi comerciale ecologice din peste 130 de state şi vor fi organizate conferinţe şi evenimente conexe târgului. Una dintre conferinţe are ca temă ” Strategia Dunării – oportunitate majoră pentru agricultura ecologică în Europa Centrală şi de Est”.

Conform datelor MADR, România avea în 2010 în jur de 3.000 de operatori în agricultura ecologică, iar la finele anului 2012 numărul acestora a atins 26.000 de operatori. Suprafeţele ocupate cu agricultura ecologică ajung la aproape un milion de hectare, însă nu este nici pe pe departe atins potenţialul maxim