Pentru multi romani (gurmanzi sau nu) nu exista iarna fara cateva borcane de muraturi in camara. Este o disputa veche intre cat de gustoase sunt muraturile facute in saramura in comparatie cu cele facute in otet sau care dintre cele doua metode este mai sanatoasa. Amandoua au si avantaje, si dezavantaje. Te invitam sa le descoperi inainte sa treci la treaba.

 

Muraturi in otet

 

Este metoda care iti asigura rezultate rapide, pentru ca nu trebuie sa astepti prea multe zile pentru a putea sa gusti legumele sau fructele murate astfel. Se potriveste pentru castraveti, morcovi, conopida, ardei si gogosari, dar si pentru cirese sau mere. Practic, peste ingredientele (taiate sau lasate intregi) se toarna solutie fiarta si racita pregatita din apa, otet, sare, ierburi, condimente si uneori si zahar.

 

Dezavantajul este ca in unele retete e nevoie ca dupa sigilarea borcanelor, acestea sa fie sterilizate in apa fierbinte sau la cuptor. Asta inseamna un timp mai lung de preparare. Un alt dezavantaj este ca prin murarea in otet sunt distruse culturile naturale de bacterii si enzimele benefice pentru sanatate.

 

Muraturi in saramura

 

Unele legume cum sunt castravetii, varza, vinetele sau dovleceii sunt mai gustoase daca sunt murate in saramura, adica intr-o solutie facuta din apa si sare. Aceasta metoda inseamna, de fapt, murarea prin fermentare. In timpul procesului de murare sarea extrage lichidul din legume si bacteriile care se formeaza in mod natural incep sa consume zaharurile si produca acidul lactic, printre alte substante.

 

Acidul lactic reduce pH-ul lichidului la un nivel care conserva legumele. Prin fermentare legumele dezvolta o aroma si un gust specific.

 

Dezavantajul acestei metode este timpul lung de care este nevoie pentru murarea perfecta, dar un avantaj demn de luat in seama este ca legumele murate astfel sunt usor de digerat si contin enzime benefice pentru organism.

 

 

 

Sursa: www.foodstory.ro