Băuturile alcoolice au un efect dublu, iar acest lucru este asociat cu modul în care acţionează asupra creierului. La început, alcoolul tinde să îi facă pe oameni foarte somnoroşi, dar apoi îi ţine treji şi alerţi pentru câteva ore.
Conform noului studiu al profesorului de psihiatrie şi farmacologie Leslie Morrow, de la Universitatea de Medicină din Carolina de Nord, alcoolul are efecte puternice asupra sistemului nervos central, relatează Live Science.
Alcoolul intră relativ repede în corp, fiind o moleculă mică şi poate afecta cu uşurinţă neuronii. În creier, acesta atacă proeteinele, inclusiv receptorii GABA-A, care sunt prezenţi în mai mult de 80% dintre neuroni şi care sunt asociaţi cu viteza de reacţie, starea de relaxare şi cu concentrarea.
Interesant este că aceşti receptori sunt cauza şi pentru starea de alertă care se instalează ulterior. După câteva ore, receptorii GABA-A devin mai puţin sensibili la alcool. Fără aceste „portiţe” care să permită încetinirea reacţiilor şi a interacţiunilor dintre neuroni, activitatea cerebrală creşte în intensitate.
Morrow precizează că „acest efect depinde de doza de alcool şi timpul care a trecut de la consumarea alcoolului”.
Efectul nu este însă valabil la alcoolici. „Au pierdut atât de mulţi receptori încât nu mai fac alţii cu aceeaşi frecvenţă. Dacă au mai puţini receptori, devin mai anxioşi şi mai nervoşi şi, în general, au probleme cu somnul”.
De ce alcoolul te adoarme, apoi te face mai alert?
14 mai 2017





Din aceeaşi categorie:
Alternative pentru cartofii prăjiţi
(24 iulie 2013 - Clara ION)
176 vizualizări
Sfecla roşie, minunea din bucătărie
(13 noiembrie 2016)
711 vizualizări
Fursecuri delicioase
(2 aprilie 2014)
157 vizualizări
Yell Wolf Pub te aşteaptă cu „Meniul zilei”. Ştii să prepari „dovlecei umpluţi”?
(20 noiembrie 2014)
170 vizualizări
Zeci de tone de lămâi şi mandarine cu pesticide au ajuns în magazine. Director ANSVSA: Oamenii nu mai pot face nimic
(16 decembrie 2021)
181 vizualizări
Hrana energizantă înainte de Sărbători
(15 decembrie 2015)
191 vizualizări
Curry, un condiment pentru sănătate
(19 decembrie 2013)
207 vizualizări
Novacul afumat de Ţara Bârsei, certificat de Comisia Europeană
(7 aprilie 2017)
228 vizualizări
Berea este un analgezic mai bun decât paracetamolul
(30 aprilie 2017)
357 vizualizări
Cât timp poţi păstra alimentele în congelator în condiţii optime. Aceasta este perioada maximă recomandată
(13 aprilie 2022)
1743 vizualizări
Cum recunoaşteţi mierea naturală?
(28 octombrie 2013)
226 vizualizări
Cum e mai sănătos să mănânci merele: cu sau fără coajă?
(7 februarie 2016)
265 vizualizări
Friptură de miel la cuptor
(19 aprilie 2014)
252 vizualizări
1.000 de kilograme de gălbenuş de ou lichid contaminat cu Fipronil, provenit din Germania, găsite în Timiş
(11 august 2017)
87 vizualizări
Un obicei american sănătos: cereale cu lapte
(12 august 2013)
1602 vizualizări
Brânza te ajută să reduci cariile dentare
(19 iulie 2013 - Clara ION)
156 vizualizări
Magazinele din România, invadate de brânză fără lapte
(30 ianuarie 2015)
212 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Jocurile de noroc arată la fel în întreaga lume, însă dacă te uiți pe hartă, ai
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole