Băuturile alcoolice au un efect dublu, iar acest lucru este asociat cu modul în care acţionează asupra creierului. La început, alcoolul tinde să îi facă pe oameni foarte somnoroşi, dar apoi îi ţine treji şi alerţi pentru câteva ore.

Conform noului studiu al profesorului de psihiatrie şi farmacologie Leslie Morrow, de la Universitatea de Medicină din Carolina de Nord, alcoolul are efecte puternice asupra sistemului nervos central, relatează Live Science.

Alcoolul intră relativ repede în corp, fiind o moleculă mică şi poate afecta cu uşurinţă neuronii. În creier, acesta atacă proeteinele, inclusiv receptorii GABA-A, care sunt prezenţi în mai mult de 80% dintre neuroni şi care sunt asociaţi cu viteza de reacţie, starea de relaxare şi cu concentrarea.

Interesant este că aceşti receptori sunt cauza şi pentru starea de alertă care se instalează ulterior. După câteva ore, receptorii GABA-A devin mai puţin sensibili la alcool. Fără aceste „portiţe” care să permită încetinirea reacţiilor şi a interacţiunilor dintre neuroni, activitatea cerebrală creşte în intensitate.

Morrow precizează că „acest efect depinde de doza de alcool şi timpul care a trecut de la consumarea alcoolului”.

Efectul nu este însă valabil la alcoolici. „Au pierdut atât de mulţi receptori încât nu mai fac alţii cu aceeaşi frecvenţă. Dacă au mai puţini receptori, devin mai anxioşi şi mai nervoşi şi, în general, au probleme cu somnul”.