Băuturile alcoolice au un efect dublu, iar acest lucru este asociat cu modul în care acţionează asupra creierului. La început, alcoolul tinde să îi facă pe oameni foarte somnoroşi, dar apoi îi ţine treji şi alerţi pentru câteva ore.
Conform noului studiu al profesorului de psihiatrie şi farmacologie Leslie Morrow, de la Universitatea de Medicină din Carolina de Nord, alcoolul are efecte puternice asupra sistemului nervos central, relatează Live Science.
Alcoolul intră relativ repede în corp, fiind o moleculă mică şi poate afecta cu uşurinţă neuronii. În creier, acesta atacă proeteinele, inclusiv receptorii GABA-A, care sunt prezenţi în mai mult de 80% dintre neuroni şi care sunt asociaţi cu viteza de reacţie, starea de relaxare şi cu concentrarea.
Interesant este că aceşti receptori sunt cauza şi pentru starea de alertă care se instalează ulterior. După câteva ore, receptorii GABA-A devin mai puţin sensibili la alcool. Fără aceste „portiţe” care să permită încetinirea reacţiilor şi a interacţiunilor dintre neuroni, activitatea cerebrală creşte în intensitate.
Morrow precizează că „acest efect depinde de doza de alcool şi timpul care a trecut de la consumarea alcoolului”.
Efectul nu este însă valabil la alcoolici. „Au pierdut atât de mulţi receptori încât nu mai fac alţii cu aceeaşi frecvenţă. Dacă au mai puţini receptori, devin mai anxioşi şi mai nervoşi şi, în general, au probleme cu somnul”.
De ce alcoolul te adoarme, apoi te face mai alert?
14 mai 2017





Din aceeaşi categorie:
Consumul de fistic previne diabetul!
(21 iunie 2014)
191 vizualizări
Cum se fabrica Eugenia, desertul preferat al românilor VIDEO
(15 februarie 2017)
602 vizualizări
Judecătorul de la Masterchef
(4 aprilie 2014)
659 vizualizări
Francezii, campioni mondiali la consumul de brânză – 25,9 kg/persoană în 2013
(17 noiembrie 2014)
88 vizualizări
10 fructe şi legume la care trebuie să mănânci şi coaja. Pepenele roşu, printre ele
(23 iunie 2016)
547 vizualizări
Meniul zilei la Yell Wolf Pub. Reţeta ciorbei de fasole cu bacon
(19 noiembrie 2014)
190 vizualizări
Şase alimente pe care un specialist în toxiinfecţie alimentară nu le-ar mânca niciodată
(30 iulie 2016)
702 vizualizări
"Caviarul vegetal", mazărea care se vinde cu 700 de dolari kilogramul
(5 ianuarie 2014)
180 vizualizări
Berea rămâne băutura alcoolică preferată a românilor
(6 septembrie 2017)
369 vizualizări
Cum tratezi indigestia de după Sărbători
(4 ianuarie 2014)
99 vizualizări
Vinurile de Budureasca, opt medalii de aur în concursuri internaţionale
(4 octombrie 2013)
180 vizualizări
Aproape totul despre avocado
(21 septembrie 2013)
226 vizualizări
Beneficiile grapefruitului
(26 august 2013)
273 vizualizări
Tradiţii culinare neo-zeelandeze
(2 martie 2015)
212 vizualizări
Berea, consumată moderat, are efecte benefice şi iarna
(22 decembrie 2014)
342 vizualizări
Delicatese din Maramureş, dar şi din Turcia şi Grecia, la piaţa de sezon "Crăciunul în Bucate", din Capitală
(12 decembrie 2014)
125 vizualizări
Opt lucruri inedite despre cireşe
(10 iunie 2015)
736 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Jocurile de noroc arată la fel în întreaga lume, însă dacă te uiți pe hartă, ai
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole