Prima ediţie pentru România a ghidului internaţional Gault et Millau va fi lansată la mijlocul lunii mai, urmând ca francezii să facă şi primul clasament al restaurantelor din România.

Francezii au ales pentru primul ghid dedicat României 141 de restaurante din Bucureşti, Cluj, Timişoara, Oradea, Braşov şi Sibiu, iar selecţia a avut loc între noiembrie anul trecut şi aprilie anul acesta, în proces fiind implicaţi 14 evaluatori din ţară şi străinătate.

Este pentru prima oară când în România se va face un clasament al restaurantelor, pe baza unor principii comune, care sunt folosite în sistemul Gault et Millau din Franţa, Polonia, Australia, Canada sau Japonia.

”Restaurantele din România vor deveni mai vizibile”, crede Stefan Mortici, co-preşedintele Gault et Millau România, adăugând: ”Vor fi conectate la tot ce se întâmplă astăzi în lumea gourmet”.

Ghidul oferă note de la 1 la 20 restaurantelor, 20 fiind nota maximă, şi doar restaurantele care primesc cel puţin 10 puncte sunt incluse în top. Restaurantele primesc şi şepci de chef, pe baza scorului obţinut, numărul maxim fiind de cinci.

Jurnaliştii culinari Henri Gault şi Christian Millau au înfiinţat ghidul în urmă cu 50 de ani, în Franţa, iar astăzi este prezent în peste 30 de ţări pe şase continente.

Evaluarea este compusă, în proporţie de aproape 70 la sută, de calitatea meniului, în timp ce servirea, atmosfera, designul şi raportul calitate preţ cântăresc în jur de 30 la sută din nota primită de restaurant.

Ghidul dedicat României va cuprinde 90 de restaurante şi alte 51 de stabilimente care oferă o atmosferă mai relaxată sau mai accesibilă. Acestea sunt evaluate, însă nu primesc puncte sau şepci de bucătar, fiind cuprinse într-o categorie specială a ghidului.