Fascinanţi prin culorile roşu, galben, verde, portocaliu, ispititori şi savuroşi prin gustul uşor dulceag şi uşor amărui sau iute, uşor crocanţi, ardeii sunt folosiţi de sute de ani în mâncăruri şi salate, pe tot mapamondul.
Sunt cultivate patru feluri de ardei: iuţi, graşi, lungi (ex. kapia) şi gogoşari.
Ardeiul este o sursa de vitamine C, A, B6, B1, E, K şi fibre. Principiile active nou descoperite în ardeiul gras au devenit de real interes pentru biochimişti. În ultimii ani, au fost publicate sute de articole ştiinţifice din domeniul medicinei moderne, care fac referire strictă la acţiunea benefică a substanţelor prezente în ardeiul gras.
Ardeiul de culoare verde este o bună sursă de fibre, folaţi şi vitamina K, precum şi molibden sau mangan.
Comparativ cu ardeii verzi, ardeii roşii au mai multe vitamine şi nutrienţi şi conţin de nouă ori mai mult licopen (antioxidant). Pe lângă beta-caroten, ardeiul roşu conţine şi fitonutrienţi, precum licopen, luteină şi zeaxantina, potasiu, triptofan, cupru. Ardeii dulci conţin cantităţi mici de capsaicina, un compus alcaloid.
Varietatea de ardei iute datorită prezenţei dominante a substanţei iritante, capsaicina, are multiple indicaţii terapeutice.