Alimentaţia are un rol vital în dezvoltarea unei sănătăţi optime şi a unei stări generale de bine. De aceea, primul pas esenţial este acela de a face conexiunea dintre preferinţa pentru hrana bună şi sănătatea bună pe de-o parte, şi hrana nocivă şi o sănătate precară pe de altă parte.
Există multe alimente dăunătoare organismului uman însă puţini sunt cei care ştiu cât de nociv este zahărul asupra sănătăţii noastre şi care este de fapt doza zilnică recomandată.
Zilnic, la televizor sunt tot felul de reclame fie la băuturile carbogazoase, fie la fel şi fel de dulciuri, iar mulţi dintre noi ştiu chiar de la bunici că reţeta unei dulceţe gustoase trebuie să conţină 1 kg de zahăr la 1 kg de fructe.
Medicul nutriţionist, Mihaela Billic, atrage atenţia asupra efectului nociv al acestui aliment, într-una dintre postarile sale pe contul său de Facebook:
„Oare cât o să ne mai ia…până vom pune zaharul lângă alcool, tutun şi droguri uşoare? Până când vom realiza că nu corpul nostru are nevoie de el, ci creierul, care e sedus definitiv şi iubeşte gustul dulce. Când consumăm zahăr se sintetizează substanţe cu efect opiaceu, care au efect anestezic, de calmare a durerii.
Acesta e motivul pentru care unui bebeluş i se dă să sugă miere când este circumcis, ca sa suporte uşor operaţia. Şi pe EEG se confirmă efectul zaharului, imaginea cerebrală se colorează/luminează exact ca atunci când consumăm cocaină. Pentru nicotină şi alcool a fost nevoie de ani lungi să recunoaştem că nu sunt nutrienţi, că nu ne hrănesc corpul, ci doar ne tulbură mintea. Cu zaharul va fi mai greu si mai lung.
Însă cu puţin obiectivism putem vedea ce rele face zahărul, observând bolnavii de diabet. Aceasta afecţiune parşivă şi necruţătoare afectează tăcut tot organismul, după ani de zile de evoluţie nu rămâne niciun organ sau sistem sănătos: pierdem vederea, sensibilitatea nervoasă, rinichii, ficatul, pancreasul, circulaţia sangvină, funcţionarea cerebrală, dinţii, picioarele… într-un cuvânt ne descompunem. Şi cauza este un nivel crescut al glicemiei, adică al zaharului din sânge.
Dincolo de siluetă, zaharul îmbătrâneşte şi îmbolnăveşte, accelerează reacţiile oxidative din organism, ne roade precum rugina, precum o molie. Ce folos că nu doare…ce periculos că ne place! Iar când realizam, e prea târziu.
Poate că e un rău necesar, poate că e imposibil să-l eliminam din alimentaţie, dar merită să-l reducem drastic! Consumaţi-l rar şi cu moderaţie, în produse de calitate şi care vă plac mult. Şi sub nicio formă nu-l beţi, nu-l consumaţi în formă lichidă.
O bucaţică de ciocolată sau de prajitură dau satisfacţie maximă, însă un pahar de suc de orice fel e băut ca pe apă. Şi irosim dintr-un foc 6 linguriţe de zahăr, doza recomandată pentru o zi întreagă. Nu există un zahăr mai sănătos ca altul, însă există produse mai satisfăcătoare decât altele. Iar sucul dă satisfactie zero! Daca tot mâncati zahar, macar mestecaţi-l, nu-l beţi”, a concluzionat medicul nutriţionist.
Medicul nutriţionist Mihaela Billic: Alimentul care “ne roade precum rugina”
7 ianuarie 2018





Din aceeaşi categorie:
Prajitură cu iaurt şi piersici
(27 iulie 2014)
619 vizualizări
Sibiu ar putea deveni prima Regiune Gastronomică Europeană din România
(25 septembrie 2016)
287 vizualizări
Un whisky japonez a fost desemnat cel mai bun din lume într-un prestigios ghid britanic
(4 noiembrie 2014)
239 vizualizări
Fructul care te slăbeşte fără să-ţi dai seama. Este foarte ieftin şi trebuie consumat înainte de masă, conform unui studiu
(8 aprilie 2022)
246 vizualizări
Posibilă contaminare cu salmonella la Mars
(10 iunie 2017)
317 vizualizări
Pericolul din coaja de lămâie
(19 decembrie 2014)
189 vizualizări
Varza murată şi beneficiile asupra organismului
(1 ianuarie 2014)
278 vizualizări
Cozonac
(18 aprilie 2014)
132 vizualizări
Cojile de nuci, miracol pentru sănătate
(20 octombrie 2014)
558 vizualizări
Vinete la grătar
(6 august 2013)
1130 vizualizări
Afinele – micul deliciu plin de sănătate
(3 mai 2020 - Cristina IANCU)
268 vizualizări
Adevărul despre ouăle pe care românii le cumpără. Tu ştii ce mănânci, de fapt?
(29 octombrie 2021)
461 vizualizări
Producţia de miere, afectată de vremea capricioasă
(16 mai 2014)
167 vizualizări
Cum alegem un vin bun?
(6 august 2013)
411 vizualizări
Alivancă- o reţetă uitată
(29 noiembrie 2020 - Cristina IANCU)
3081 vizualizări
Lucruri pe care nu le ştii despre ceaiul verde
(13 august 2013 - Cristina IANCU)
198 vizualizări
Sunt sigure pentru consum roşiile româneşti ?
(21 mai 2019)
144 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Jocurile de noroc arată la fel în întreaga lume, însă dacă te uiți pe hartă, ai
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole