Alimentaţia are un rol vital în dezvoltarea unei sănătăţi optime şi a unei stări generale de bine. De aceea, primul pas esenţial este acela de a face conexiunea dintre preferinţa pentru hrana bună şi sănătatea bună pe de-o parte, şi hrana nocivă şi o sănătate precară pe de altă parte.
Există multe alimente dăunătoare organismului uman însă puţini sunt cei care ştiu cât de nociv este zahărul asupra sănătăţii noastre şi care este de fapt doza zilnică recomandată.
Zilnic, la televizor sunt tot felul de reclame fie la băuturile carbogazoase, fie la fel şi fel de dulciuri, iar mulţi dintre noi ştiu chiar de la bunici că reţeta unei dulceţe gustoase trebuie să conţină 1 kg de zahăr la 1 kg de fructe.
Medicul nutriţionist, Mihaela Billic, atrage atenţia asupra efectului nociv al acestui aliment, într-una dintre postarile sale pe contul său de Facebook:
„Oare cât o să ne mai ia…până vom pune zaharul lângă alcool, tutun şi droguri uşoare? Până când vom realiza că nu corpul nostru are nevoie de el, ci creierul, care e sedus definitiv şi iubeşte gustul dulce. Când consumăm zahăr se sintetizează substanţe cu efect opiaceu, care au efect anestezic, de calmare a durerii.
Acesta e motivul pentru care unui bebeluş i se dă să sugă miere când este circumcis, ca sa suporte uşor operaţia. Şi pe EEG se confirmă efectul zaharului, imaginea cerebrală se colorează/luminează exact ca atunci când consumăm cocaină. Pentru nicotină şi alcool a fost nevoie de ani lungi să recunoaştem că nu sunt nutrienţi, că nu ne hrănesc corpul, ci doar ne tulbură mintea. Cu zaharul va fi mai greu si mai lung.
Însă cu puţin obiectivism putem vedea ce rele face zahărul, observând bolnavii de diabet. Aceasta afecţiune parşivă şi necruţătoare afectează tăcut tot organismul, după ani de zile de evoluţie nu rămâne niciun organ sau sistem sănătos: pierdem vederea, sensibilitatea nervoasă, rinichii, ficatul, pancreasul, circulaţia sangvină, funcţionarea cerebrală, dinţii, picioarele… într-un cuvânt ne descompunem. Şi cauza este un nivel crescut al glicemiei, adică al zaharului din sânge.
Dincolo de siluetă, zaharul îmbătrâneşte şi îmbolnăveşte, accelerează reacţiile oxidative din organism, ne roade precum rugina, precum o molie. Ce folos că nu doare…ce periculos că ne place! Iar când realizam, e prea târziu.
Poate că e un rău necesar, poate că e imposibil să-l eliminam din alimentaţie, dar merită să-l reducem drastic! Consumaţi-l rar şi cu moderaţie, în produse de calitate şi care vă plac mult. Şi sub nicio formă nu-l beţi, nu-l consumaţi în formă lichidă.
O bucaţică de ciocolată sau de prajitură dau satisfacţie maximă, însă un pahar de suc de orice fel e băut ca pe apă. Şi irosim dintr-un foc 6 linguriţe de zahăr, doza recomandată pentru o zi întreagă. Nu există un zahăr mai sănătos ca altul, însă există produse mai satisfăcătoare decât altele. Iar sucul dă satisfactie zero! Daca tot mâncati zahar, macar mestecaţi-l, nu-l beţi”, a concluzionat medicul nutriţionist.
Medicul nutriţionist Mihaela Billic: Alimentul care “ne roade precum rugina”
7 ianuarie 2018





Din aceeaşi categorie:
Tabelul caloriilor pentru carne şi peşte
(13 octombrie 2013)
1660 vizualizări
Cum să cumperi perele?
(1 octombrie 2013)
1196 vizualizări
Piept de raţă la cuptor în stil asiatic
(21 mai 2014)
393 vizualizări
Sucul de portocale, supliment de energie pentru creier
(28 august 2015)
361 vizualizări
Ce nu ţi-a zis nimeni despre data de expirare a alimentelor pe care le consumi
(18 august 2018)
964 vizualizări
Cele mai nocive alimente pentru cei mici
(11 noiembrie 2013)
260 vizualizări
Cojile de ceapă, efect miraculos au asupra sănătăţii
(7 noiembrie 2014)
179 vizualizări
Cum să găteşti acasă un burger ca la restaurant
(23 mai 2015)
653 vizualizări
De ce alcoolul te adoarme, apoi te face mai alert?
(14 mai 2017)
632 vizualizări
Alimentele purtătoare de noroc pe care trebuie să le mănânci de Revelion
(29 decembrie 2013)
482 vizualizări
Ştii să găteşti cartofi la cuptor? VIDEO
(1 aprilie 2014)
285 vizualizări
Curcan umplut- un deliciu pentru Revelion
(31 decembrie 2020)
521 vizualizări
Fructul zeilor
(27 decembrie 2013)
702 vizualizări
Mâncarea gătită în casă reduce riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2
(12 noiembrie 2015)
182 vizualizări
Berea rămâne băutura alcoolică preferată a românilor
(6 septembrie 2017)
371 vizualizări
Alimentul care reprezintă un pericol de Florii. ANPC trage un semnal de alarmă
(24 aprilie 2021)
155 vizualizări
Vinetele, alimentul potrivit pentru zilele caniculare
(17 august 2014)
109 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Jocurile de noroc arată la fel în întreaga lume, însă dacă te uiți pe hartă, ai
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole