Toată lumea se gândeşte să congeleze anumite alimente pentru a le putea găti peste câteva săptămâni sau luni, însă unii oameni au impresia că unele alimente nu se pot congela pentru a fi consumate ulterior.

Mai multe site-uri din Statele Unite ale Americii au întocmit însă topuri în care sunt prezentate fel şi fel de alimente pe care credeai că nu le mai poţi consuma dacă le congelezi.


1. Usturoiul

Dacă îl ţii la temperatura camerei sau la temperatura de afară, usturoiul poate îngheţa sau se poate îngălbeni, pierzându-şi astfel calităţile. Însă, dacă este congelat, usturoiul îşi păstrează prospeţimea, având acelaşi gust şi miros. Pentru a avea aceleaşi calităţi, usturoiul trebuie curăţat şi tăiat mărunt, iar apoi pus la îngheţat.

2. Ouăle

Acest aliment nu trebuie pus la congelator în forma lui iniţială. Dacă sunt puse în coajă, ouăle riscă să se spargă. Înainte de a fi îngheţate, ouăle trebuie sparte, iar apoi puse în tăviţele speciale pentru gheaţă, albuşul separat de gălbenuş.

3. Caşcavalul

La acest aliment ar fi de preferat să se congeleze bucăţi cât mai mari, pentru a nu se fărâmiţa după decongelare. Însă caşcavalul se poate pune la îngheţ şi tăiat.

4. Orezul

Cel mai bun de congelat este orezul integral, deoarece acesta are un timp de fierbere mai mare. Astfel, poţi fierbe doar pe jumătate orezul, după care îl poţi pune la îngheţ. După decongelare, îl mai fierbi puţin şi apoi poate fi folosit.

5. Bananele

Dacă ţii prea mult timp bananele la temperatura camerei, acestea se înegresc şi se înmoaie. Dacă sunt congelate, cu coajă sau fără, ele îşi păstrează calităţile şi pot fi folosite ulterior pentru prăjituri sau sucuri.