Magazinele sunt pline de tot felul de margarine, halvarine, produse tartinabile care te îmbie cu etichete colorate şi îndemnuri de sănătate. În realitate, însă, toate sunt rezultatul unor combinaţii chimice, pline de conservanţi şi arome artificiale.
Asociaţia Pro Consumatori a analizat, zilele trecute, 30 de sortimente de margarină existente pe piaţă. Au fost testate produse fabricate sau distribuite de Orkla Foods România, Unilever, Auchan, Cora, Carrefour, Mega Image, Lidl şi Kaufland. Experţii APC au constatat astfel că mai mult de trei sferturi din sortimente conţin acid citric, 60 la sută conţin conservanţi şi tot atâtea au arome artificiale.
Ingredientele regăsite în compoziţia sortimentelor de margarină analizate sunt apă, grăsimi vegetale hidrogenate de palmier şi cocos, lapte bătut, seminţe de rapiţă, ulei de palmier, ulei de cocos, ulei de floarea soarelui, sare, fibre vegetale din cicoare, suc de lămâie, extract de morcovi, zer pudră, EDTA, lecitină de floarea soarelui, mono şi digliceride ale acizilor graşi, poliricinoleat de poliglicerol, acid citric, acid lactic, sorbat de potasiu, acid sorbic, beta-caroten, arome naturale, aromă de unt, vitamina A, D şi E. La aproape jumătate din sortimentele de margarină analizate, primul ingredient este apa, iar la 43 la sută din sortimente, primul ingredient este reprezentat de uleiuri vegetale, de palmier, rapiţă, cocos, floarea soarelui, în proporţii variabile.
Pline de aditivi alimentari
În privinţa aditivilor alimentari şi a aromelor identificate în compoziţia sortimentelor de margarină analizate, s-a constatat că 93 la sută din margarinele testate conţin mono şi digliceride ale acizilor graşi, aditiv folosit ca emulsifiant care conţine amestecuri de mono-di-esteri de glicerină.
„Aditivul este un emulgator, deci rolul său principal este de a forma şi de a stabiliza emulsiile, prin scăderea tensiunii superficiale dintre cele două faze lichide nemiscibile. 77 la sută din margarinele de pe piaţă conţin acid citric, aditiv folosit ca acidifiant. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smalţului dentar, acesta favorizând apariţia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor. Nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree”, a declarat preşedintele APC România, conf. univ. dr. Costel Stanciu.
Atenţie şi la grăsimi!
Valoarea energetică la 100 grame de margarină variază între 172 şi 720 kilocalorii. Cantitatea de grăsimi se situează, astfel, între 18 şi 80 grame, din care grăsimi saturate între 4 şi 37 de grame la 100 grame de produs. Numeroase studii realizate în instituţii medicale şi universităţi de prestigiu arată că grăsimile saturate cresc riscul de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare, precum infarctul sau accidentul vascular cerebral şi sunt un factor de risc pentru boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer şi Parkinson, cancerele de colon şi sân, determină rezistenţa la insulină, favorizând apariţia diabetului de tip 2 şi determină deficienţe de învăţare la tineri.
De asemenea, în conformitate cu Ordinul nr. 1563/2008 emis de Ministerul Sănătăţii, sortimentele de margarină, având un conţinut ridicat de grăsimi, respectiv grăsimi saturate (mai mult de 5 grame per 100 grame de produs) şi o valoare energetică mare per 100 grame de produs nu sunt recomandate copiilor.
Cât de periculoasă este margarina cu aromă de unt
16 august 2017





Din aceeaşi categorie:
Secrete din bucătăria familiei Windsor
(16 mai 2015)
251 vizualizări
Ce beneficii are laptele de cocos
(11 februarie 2017)
103 vizualizări
În zilele toride este recomandat să beţi ceai cald
(10 iulie 2016 - Constantin IANCU)
336 vizualizări
Nouă produse alimentare din 29 au standarde duble de calitate în România şi UE
(28 iulie 2017)
638 vizualizări
Cele mai interesante lucruri pe care nu le ştiai despre sare
(18 iulie 2016)
789 vizualizări
Acestea sunt alimentele care nu expiră niciodată. Le poţi ţine în cămară pe toată perioada de izolare sau de carantină!
(18 martie 2020)
2351 vizualizări
Legume ale căror valori nutriţionale cresc când sunt gătite
(15 martie 2015)
352 vizualizări
Mâncarea gătită în casă reduce riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2
(12 noiembrie 2015)
182 vizualizări
Dieta cu morcovi
(14 septembrie 2014)
216 vizualizări
Cozonac
(18 aprilie 2014)
132 vizualizări
Sumacul, condiment cheie in bucataria orientala
(30 iunie 2019)
484 vizualizări
Motivul pentru care unul dintre cele mai iubite fructe din lume ar putea dispărea
(24 ianuarie 2017)
113 vizualizări
Consumul de junk food afectează funcţiile cognitive
(18 noiembrie 2015)
65 vizualizări
Şase alimente pe care un specialist în toxiinfecţie alimentară nu le-ar mânca niciodată
(30 iulie 2016)
702 vizualizări
Top 5 alimente care te slăbesc fără înfometare
(2 aprilie 2024)
322 vizualizări
Atenţie la roşiile cu “ţugui”!
(3 iulie 2014)
621 vizualizări
Cele mai populare cocktailuri
(9 iulie 2013)
387 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Jocurile de noroc arată la fel în întreaga lume, însă dacă te uiți pe hartă, ai
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole