Cine nu iubeşte salata de roşii? Mai ales când sunt coapte, vara, şi sunt gustoase şi zemoase. Roşiile au multe vitamine, însă pot provoca şi efecte adverse, sau chiar accentua unele  afecţiuni. Ele pot provoca arsuri stomacale, alergii, dar şi probleme grave la rinichi.

De exemplu, nu trebuie consumate roşii atunci când se administrează medicamente sulfanilamidice, în cazul de astm bronşic, menstre dureroase, boli ginecologice sau litiază renală.

„Roşiile conţin acid oxalic (5.3 mg/100 g), substanţe care formeaza săruri insolubile de calciu (oxalat de calciu) care se pot transforma în pietre la rinichi.  De asemenea, din cauza acidităţii este recomandat un consum moderat de roşii, iar în cazul bolilor gastroduodenale, acestea ar trebui evitate.

Atunci când le cumpărăm, roşiile trebuie alese cele mai proaspete, cu pieliţa netedă, de consistenţă medie, nici foarte coapte, dar nici verzi. Tomatele pot fi depozitate întregi în frigider, 6-8 zile şi nu mai mult de 2 zile, în cazul în care sunt păstrate sub formă de suc proaspăt', spune Denisa Zaharia, medic de familie, potrivit Adevărul.ro

O porţie de roşie coaptă şi proaspătă de aproximativ 150 de grame constituie o excelentă sursă de vitamina A, C, K, acid folic şi potasiu. Aceste legume contin în mod natural cantităţi reduse de sodiu, grăsimi saturate sau calorii.

Roşiile mai conţin şi tiamina, niacina, vitamina B6, magneziu, fosfor şi cupru, toate necesare unei bune stări de sănătate. Tot 150 de grame de roşii proaspete furnizează 2 grame de fibre, care reprezinta 7% din doza zilnică recomandată.

Cea mai fololsită legumă îşi măreşte cantitatea de licopen cu 35% dacă este gătită. Acest antioxidant, care le oferă tomatelor culoarea roşie, contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, precum cel de prostată, de pancreas, de sân şi de plămâni. Licopenul are un rol important şi în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare. Licopenul este un pigment vegetal din familia carotenoidelor, care oferă culoarea legumei, dar care are şi caracteristici excepţionale – principala fiind aceea că este un antioxidant puternic', explică specialistul.

1. Roşiile pot provoca arsuri stomacale  

Roşiile sunt extrem de acide care pot provoca arsuri la stomac. Ele au în componenţp acid malic şi citric şi pot determina stomacul să producă acid gastric în exces. În momentul în care volumul acidului este în creştere, acesta este forţat să meargă în esofag, cauzând acest efect advers. Chiar şi roşiile gătite provoacă această problemă. Roşiile pot agrava le refluxului gastroesofagian. 

2. Alergii şi infecţii  

De obicei, oamenii fac alergii la roşii imediat după consumarea fructelor, care se manifestă prin urticarie, erupţii cutanate, eczeme, tuse, strănuturi, senzaţie de mâncărime la nivelul gâtului, umflarea feţei, a gurii şi a limbii. Histamina este un compus care se regăseşte în roşii, care provoacă anumite reacţii alergice. De asemenea, roşiile pot provoca dermatită de contact, caz în care apar mâncărimi şi pielea se umflă după atingerea roşiilor.  

3. Roşiile pot cauza probleme grave la rinichi 

Roşiile au un conţinut bogat de potasiu, însă pentru persoanele care au boli avansate la rinichi, este recomandat să reducă consumul acestora. Persoanele care ştiu că au afecţiuni renale severe trebuie, de asemenea, să scadă consumul de roşii, deoarece acestea conţin multă apă. Nivelurile ridicate de potasiu din sânge, care reprezintă una dintre cauzele bolilor renale, ar putea fi evitat prin eliminarea roşiilor sau a sosului de roşii din dietă. Sosul de tomate are un conţinut bogat de oxalat.