O dietă echilibrată presupune să mănânci şi fructe, însă câteva dintre ele conţin destul de mult zahăr şi ar trebui să le consumi cu moderaţie.

 

Când vine vorba de o alimentaţie sănătoasă, aceasta ar trebui să conţină şi fructe deoarece ele conţin vitamine, minerale, dar şi antioxidanţi. Însă, ar trebui să le alegi pe cele sănătoase, care conţin cât mai puţin zahăr.

 

Fructele conţin zahăr natural, dar acest lucru nu înseamnă că nu ar trebui să îl evităm. Pe lângă cantitatea de fructe pe care o mănânci, contează şi combinaţiile în care alegi să le consumi. Ar trebui pe cât posibil să alegi fructe care conţin zahăr în cantităţi mai mici deoarece un consum mult prea ridicat poate duce la acumularea unor kilograme, creşterea rezistenţei la insulină, obezitate, accelerarea procesului de îmbătrânire, dar şi diverse probleme hormonale sau ale pielii.

 

Nutriţioniştii ne recomandă să mâncăm cât mai multe fructe de pădure, precum mure, afine, zmeură, merişoare, dar şi mere deoarece ele conţin fibre şi au un nivel scăzut de zahăr. Şi nu spunem că ar trebui să elimini următoarele fructe din alimentaţia ta, ci mai degrabă să le consumi cu moderaţie. Iată care sunt cele 9 fructe care au un nivel ridicat de zahăr:

 

1. Lychee

Lychee este un fruct exotic, care un gust asemănător cu cel al strugurilor. Pe cât de gustos ar fi acest fruct, o cană de lychee conţine 29 de grame de zahăr, ceea ce este destul de mult pentru organism.

 

2. Mango

Mango este un fruct extrem de delicios şi reprezintă una dintre cele mai bune opţiuni când vine vorba de o gustare între mese. Însă, chiar şi aşa, o cană de mango conţine 23 de grame de zahăr, iar din acest motiv ar trebui să îl consumi mai rar.

 

3. Banane

Bananele sunt extrem de delicioase, iar pe lângă asta ele sunt o sursă excelentă de vitamina B6, care este necesară sănătăţii noastre. Dar, ele au în compoziţia lor 25% zahăr.

 

4. Smochine

În ciuda faptului că smochinele conţin calciu, magneziu şi fier şi sunt o gustare sănătoasă şi rapidă, ar trebui să le eviţi. O singură smochină conţine opt grame de zahăr şi un gram de fibre, iar din acest motiv ar trebui să le consumăm cu moderaţie.

 

5. Cireşe

Cireşele conţin vitamina C, potasiu, magneziu, antioxidanţi, dar şi melatonină, fiind esenţială în cazul în care te confrunţi cu insomnii. Cu toate acestea, ar trebui să ştii că o cană de cireşe conţine 18 grame de zahăr.

 

6. Struguri

Strugurii au minerale, antioxidanţi şi sunt una dintre cele mai bune surse de vitamina C, ajutându-ne în întărirea sistemului imunitar. În ciuda beneficiilor pe care le au, o cană de struguri conţine destul de mult zahăr, şi anume 15 grame.

 

7. Ananas

Ananasul este unul dintre cele mai delicioase fructe, fiind bogat în vitamine, minerale, dar şi fitonutrienţi. Pe lângă asta, conţine şi puţine calorii, o cană având aproximativ 80 de calorii, dar conţine şi mult zahăr, mai precis 16 grame.

 

8. Cocos

Probabil că nu mai este nevoie să îţi spunem care sunt beneficiile pe care le are cocosul asupra organismului, dar şi pielii tale, regăsindu-se în majoritatea produselor de îngrijire. Însă, trebuie să îţi spunem că are şi foarte multe calorii, iar 40 de grame de ulei de cocos înseamnă 35 de grame de grăsimi saturate.

 

9. Fructe confiate

Oricât de gustoase ar fi fructele confiate, ar trebui să le mănânci cu moderaţie. Faţă de fructele pe care le găsim în stare naturală, ele conţin şi mai mult zahăr, iar pe temen lung, în cantităţi destul de mari, te pot face să iei în greutate.

 

 

 

 

 

 

Sursa: www.elle.ro