Ingrediente
1 kg faina
200gr ulei
2 oua
sare
apă călduţă 300-350ml
ulei pt uns masa şi aluatul
unt topit 100g
Umplutură
Aproximativ un1 kg de brânză de oi
3-4 ouă
Mod de preparare
Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Cerneţi făina prin sită într-un vas mare. Adăugăm uleiul şi amestecăm în mâini făina cu uleiul. Separat, într-o cană, amestecăm oul cu sarea, după care adăugăm apa călduţă şi iar amestecăm. În făina cernută se toarnă puţin câte puţin apa călduţă, amestecată cu ou şi sare, şi se frământă până obţinem un aluat neted, elastic şi moale la pipăit . Frământăm vreo 10-15 minute. Este foarte important de framântat bine şi mult aluatul, ca să nu aibă bule de aer, pentru că se va rupe în momentul întinderii foii de aluat. Îl acoperim cu un prosop de in şi lăsăm aluatul să se odihnească- minimum o oră.
Peste o oră, tăiaţi aluatul în parţi egale, în biluţe, cam de dimensiunea unui ou de raţă. Turtiţi fiecare bucăţică de aluat cu mâna şi le ungeţi fiecare în parte cu puţin ulei. Le împrăştiem pe masa de lucru şi din nou le lăsăm să se odihnească – cam 15-20 de minute.
Pe masa curată turnăm puţin ulei şi o ungem cu mâna. Întindem cu sucitorul două foi de placintă de o mărime normală, până când foaia ajunge subţire ca o foaie de ţigară. După ce aţi întins foaia, o stropiţi cu unt, şi o suprapuneţi peste o alta întinsă la fel de subţire. Foaia rezultată ar trebui să fie de forma de cerc.
Repartizaţi umplutura din brânză amestecată cu oi şi începeţi să apucaţi câte un capăt din aluatul întins şi să-l lipiţi la centru, unul lângă altul. Se pot coace în cuptor sau se pot prăji într-o tigaie cu ulei încins.