Untul nu este compus în totalitate din grăsimi. Un unt de calitate are 80% grăsimi, 15% apă şi 5% proteine. Amestecul unic de grăsimi pe care îl conţine untul îi permite acestuia să rămână în stare solidă la temperatura camerei şi să se topească la aproximativ 37C.

Pentru că are o textură cremoasa şi un gust bogat, untul este indispensabil în multe reţete de la cele de sosuri până la deserturi.

1. Cum găteşti cu unt? Când este încălzit, untul dezvolta o aromă plăcută asemănătoare cu a nucilor coapte pentru că proteinele şi zaharurile din lapte se caramelizează. Foloseşte untul pentru a sota în el ingrediente pentru a completa şi evidenţia restul aromelor. Foloseşte untul pentru a da complexitate sosurilor sau foloseşte-l la final peste legume la cuptor sau fripturi, pentru a adăuga un plus de savoare.

2. Cum păstrezi untul? Pentru a nu căpăta un gust rânced, untul trebuie păstrat în frigider, la temperaturi sub 4C.Păstrează-l într-un ambalaj cât mai bine închis pentru ca untul să nu împrumute din celelalte mirosuri aflate în frigierul tău. Ţinut în condiţii optime, untul se poate păstra proaspăt până la 4 luni. Îl poţi congela, iar durata lui de viaţa creşte până la 1 an.

3. Punctul de ardere al untului Deşi este lăudat pentru gustul delicios pe care îl dă preparatelor, untul este una din grăsimile cu cel mai mic punct de ardere, la 176C, de aceea nu trebuie lucrat cu el la temperaturi înalte şi nu este indicat să prăjeşti în unt. Pentru a sota legume, de exemplu, este indicat să foloseşti o combinaţie de unt şi alt tip de grăsime mai stabilă (ulei de floarea soarelui sau de răpită).

4. Ce este untul clarificat? Untul clarificat este obţinut prin fierberea untului pe foc mic, până se elimină apă şi substanţele solide din lapte. Untul clarificat este  mai stabil şi are un punct de ardere mai mare, de 232C, ceea ce îl face o variantă mult mai bună atunci când vrei să găteşti. Este ideal când pregăteşti rântaş pentru sosuri albe sau în sosul Hollandaise.

5. Unt sărat vs unt dulce De câţiva ani găseşti aceste sortimente diferenţiate în magazine. Untul sărat conţine 80mg de sare la fiecare 15g unt. Sarea este un agent de conservare care prelungeşte valabilitatea untului. Untul nesărat este  preferat în reţete de dulciuri, dar mai ales în aluaturi de patiserie pentru că sarea întăreşte glutenul din faina. În plus, acesta unul dulce îţi permite să controlezi mai bine cantitatea de sare pe care o foloseşti în mâncare.

6. Untul este bun (consumat cu moderaţie) Excesele de orice fel sunt cele care, în general, ne pun probleme. Asociaţia Americană a Inimii recomanda, de exemplu, consumul a maximum 16g de grăsimi săturate în dieta zilnică. Practic, asta înseamnă că dacă nu mai consumi niciun alt fel de grăsimi poţi folosi 30g unt într-o zi, suficient cât să îţi ajungă şi pentru sandvişul de la micul dejun, şi pentru legumele la cuptor de la cină.