Ziua Internaţională a Femeii, marcată pe 8 martie, a fost la începuturi o expresie a dorinţei femeilor muncitoare de dobândire a unor drepturi, însă, de-a lungul timpului, s-a transformat într-un prilej de sărbătorire a feminităţii şi a reprezentantelor sexului frumos, indiferent de religie şi rasă, scrie descopera.ro
În prezent o zi a bucuriei pentru toate femeile, care primesc flori şi diferite cadouri, sărbătoarea de 8 Martie a fost percepută mult timp drept un moment în care erau afirmate drepturile sociale şi politice ale femeilor, precum şi progresele făcute în ceea ce le priveşte.
Apărută într-o vreme a marilor tulburări sociale, Ziua Internaţională a Femeii s-a ales şi cu moştenirea protestului tradiţional şi a activismului politic. În anii de dinainte de 1910, destul de multe femei din ţările dezvoltate industrial munceau. Slujbele lor, majoritatea în domeniul textilelor şi al serviciilor casnice, erau însă supuse discriminării sexuale şi erau plătite mult mai prost decât cele ale bărbaţilor. Au apărut organizaţiile sindicale, iar de aici până la revoltele industriale n-a mai fost decât un pas
În SUA, opresiunea şi discriminarea fac ca femeile să devină tot mai implicate în campanii pentru a determina o schimbare. În 1908, 15.000 de femei au manifestat la New York cerând un program de muncă mai scurt, salarii mai bune şi drept de vot.
Un an mai târziu, în urma unei declaraţii a Partidului Socialist din America, prima Zi Naţională a Femeii a fost sărbătorită în Statele Unite ale Americii pe 28 februarie. Femeile americane au continuat să marcheze această sărbătoare în ultima duminică din februarie până în 1913.
În 1910, cea de-a doua Conferinţă Internaţională a Femeilor Muncitoare s-a ţinut la Copenhaga. O femeie pe nume Clara Zetkin, lidera organizaţiei femeilor din Partidul Social Democrat din Germania, a adus în discuţie ideea de a stabili o Zi Internaţională a Femeii, o sărbătoare care să fie marcată în aceeaşi zi în toate ţările, în sprijinul luptei femeilor pentru drepturile lor. Cele peste 100 de femei din 17 ţări care au participat la conferinţă, reprezentând sindicate, partide socialiste, cluburi de femei angajate şi incluzându-le pe primele trei femei alese în Parlamentul Finlandei, au aprobat în unanimitate ideea lansată de Clara Zetkin.
Astfel, în urmă cu 100 de ani, pe 19 martie 1911, a fost sărbătorită prima Zi Internaţională a Femeii, în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. Peste un milion de femei şi bărbaţi au participat în această zi la manifestaţii pentru ca femeilor să li se acorde drepturi legate de muncă, dreptul la vot, educaţie şi de a deţine funcţii publice.
Cu toate acestea, la mai puţin de o săptămână, pe 25 martie 1911, a izbucnit incendiul de la fabrica de textile Triangle Shirtwaist, din New York, în care şi-au pierdut viaţa peste 140 de femei, multe dintre ele fiind imigrante de origine evreiască sau italiană şi având vârste cuprinse între 16 şi 23 de ani. Acest accident a atras atenţia asupra condiţiilor de muncă şi a dus la îmbunătăţirea legislaţiei americane în domeniu.
În zorii Primului Război Mondial, în timpul campaniilor pentru pace, rusoaicele au sărbătorit pentru prima dată Ziua Internaţională a Femeii în ultima duminică din februarie 1913. În acelaşi an, după consultări şi discuţii, Ziua Internaţională a Femeii a fost mutată pe data de 8 martie. În 1914, femeile din întreaga Europă au manifestat împotriva războiului şi pentru solidaritate între femei.
În 1917, în ultima duminică a lunii februarie, femeile din Rusia au declanşat o grevă pentru "pâine şi pace", după ce peste două milioane de soldaţi ruşi şi-au pierdut viaţa în timpul războiului. Această grevă s-a dovedit a fi prima etapă a Revoluţiei bolşevice, iar patru zile mai târziu, ţarul a fost forţat să abdice. Guvernul provizoriu a acordat femeilor dreptul la vot. Greva a început pe 23 februarie după calendarul iulian, ceea ce reprezintă ziua de 8 martie după calendarul gregorian, care este cel mai răspândit.
În urma Revoluţiei din octombrie 1917, bolşevica Alexandra Kollontai l-a convins pe Lenin să oficializeze Ziua Internaţională a Femeii în Uniunea Sovietică.
De la apariţia ei în cadrul mişcării socialiste, Ziua Internaţională a Femeii a căpătat tot mai multă recunoaştere de la an la an, ajungând să fie sărbătorită în ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare deopotrivă.
Astfel, 1975 a fost declarat "Anul Internaţional al Femeii" de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). Începând cu acest an, Ziua Internaţională a Femeilor a fost adoptată de multe dintre Guvernele ţărilor care până atunci nici nu aflaseră de existenţa ei.
Multe s-au întâmplat de-a lungul timpului de Ziua Femeii, unul dintre lucrurile spectaculoase petrecându-se în Iran, în 1982, când femeile au recurs la unul dintre cele mai curajoase gesturi ale existenţei lor: şi-au dat la o parte, întreaga zi, vălul care le acoperea faţa.
În prezent, Ziua Femeii, popularizată mai mult ca "Ziua Mamei" în perioada comunistă, este o sărbătoare oficială în Afganistan, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, China, Cuba, Georgia, Guinea-Bissau, Eritrea, Kazahstan, Kârgâzstan, Laos, Madagascar, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam şi Zambia. Pe de altă parte, este sărbătorită, fără a fi o sărbătoare oficială, în ţări precum Croaţia, Serbia, Bulgaria, România şi Letonia.
În această zi se obişnuieşte ca bărbaţii să dăruiască flori şi mici cadouri femeilor din viaţa lor - soţiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor şi colegelor. În România şi Bulgaria, se păstrează obiceiurile de dinainte de căderea comunismului, când, de 8 martie, de Ziua Mamei, copiii făceau cadouri mamelor, bunicilor, învăţătoarelor şi profesoarelor.
În România, Ziua Mamei a fost în schimb declarată sărbătoare publică începând din 2010 şi este sărbătorită în prima duminică a lunii mai.
SURSA: Descopera.ro
8 Martie, ziua în care femeile nu primeau flori şi se luptau pentru nişte drepturi elementare
8 martie 2023





Din aceeaşi categorie:
Elevii şi preşcolarii se vor întoarce luni la cursuri
(12 februarie 2017)
520 vizualizări
Sistem IT pentru Ministerul Agriculturii
(3 octombrie 2013)
94 vizualizări
De ce este Ziua Copilului la 1 iunie
(1 iunie 2022)
531 vizualizări
Rata finală de promovare a examenului de bacalaureat - 28,3%
(7 septembrie 2017)
224 vizualizări
Regele Mihai I, sărbătorit de peste 1.000 de persoane, la Palatul Elisabeta. Klaus Iohannis, la un prânz privat cu Regele
(19 noiembrie 2014)
161 vizualizări
Peste 5.000 de studenţi români au beneficiat de burse Erasmus
(11 iulie 2014)
56 vizualizări
Ultima oră! Ce amenzi uriaşe riscă angajaţii nevaccinaţi care nu respectă legea certificatului verde la locul de muncă
(19 noiembrie 2021)
111 vizualizări
Camera Deputaţilor a adoptat Legea Bonelor
(3 decembrie 2014)
304 vizualizări
Lidl retrage din magazine două sortimente de iaurt care ar putea fi contaminate cu plastic. Ce pot face cei care au cumpărat produsele
(23 noiembrie 2022)
23 vizualizări
De ce avioanele comerciale nu au paraşute pentru pasageri
(28 decembrie 2018)
73 vizualizări
România va găzdui Campionatul European de orientare pentru tineret
(14 decembrie 2014)
114 vizualizări
Traian Băsescu îşi caută apartament: „Cu trei camere ne-am dori”
(1 aprilie 2022)
28 vizualizări
Elevii de clasa a XII-a încheie anul şcolar
(26 mai 2017)
215 vizualizări
Procurorul-şef al DNA: Corupţia în pandemie este extinsă la cetăţeni cu funcţii de conducere în stat
(21 mai 2021)
25 vizualizări
Vrei sa pleci în Grecia ? Afla unde poti face testul oficial cerut la vama greceasca !
(12 iulie 2020)
363 vizualizări
Sculptoriţa Geta Caragiu, sora mai mică a actorului Toma Caragiu, a murit la vârsta de 88 de ani
(13 martie 2018)
78 vizualizări
Alertă meteo ANM. Fenomene meteo extreme în ţară, ce ne aşteaptă
(17 februarie 2021)
87 vizualizări

Depozitarea cărnii este un element esențial, mai ales acum când ne apropeim de

De-a lungul istoriei sale în materie de jocuri de noroc, țara noastră s-a evidențiat
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
27 martie 2023

EURO = 4.9405 RON


USD = 4.5913 RON


GBP = 5.6264 RON

Top articole
-
Percheziţii de amploare în Prahova şi alte 15 judeţe la persoane care minţeau că fac mobilă pe comandă
Publicat la data de 28 martie 2023
-
Cutremul puternic în zona Gorj. Ce magnitudine a avut seismul
Publicat la data de 20 martie 2023
-
Primarul Orasului Băicoi NU a fost incompatibil! Victorie în instanţă
Publicat la data de 20 martie 2023
-
DN1 complet blocat de un copac căzut la Sinaia
Publicat la data de 28 martie 2023
-
Educaţia digitală începe cu informarea! Cetăţenii prahoveni au nevoie de campanii de informare pentru a folosi eficient facilităţile digitale
Publicat la data de 23 martie 2023
-
Droguri în şcoli: reţeaua de traficanţi pare mult mai mare; percheziţii şi la Bacău, după cazurile de la Bucureşţi
Publicat la data de 22 martie 2023
-
Două persoane arestate în dosarul de trafic de droguri în licee. Poliţiştii au găsit cocaină şi ketamină în locuinţe ale elevilor
Publicat la data de 22 martie 2023
-
Petrolul Ploieşti poate urca pe primul loc în play-out pe 31 martie
Publicat la data de 29 martie 2023
-
Influenceriţa Ana Morodan a fost prinsă drogată la volan, conducând fără permis
Publicat la data de 29 martie 2023
-
Un pieton a murit după ce a fost lovit de o autoutilitară
Publicat la data de 29 martie 2023