Sistemul medical din România e zguduit de un nou scandal. O echipă Digi24 a descoperit la Predeal un programator IT care consultă pacienţi, le prescrie medicamente, fără să fi trecut nici măcar o oră pe la Facultatea de Medicină.

 

Soţia sa este oficial medic de familie în oraş, dar când nu vine ea la cabinet, soţul îmbracă halatul alb şi îi tratează pe cei aflaţi în suferinţă. Acum, de pildă, femeia este în concediu medical.

 

Falsul medic se alătură galeriei din care mai fac parte celebrul Mateo Politi, dar şi o femeie angajată la Spitalul Ilfov pe post de medic ginecolog, deşi avea o diplomă falsă.

 

Bărbatul din Predeal recunoaşte cu nonşalanţă că nu ar avea ce să caute în cabinet, dar asta nu l-a împiedicat să înşele sistemul.

 

Predeal, centrul oraşului. Intrăm în cabinetul medicului de familie şi, teoretic, la muncă ar trebui să fie o femeie. Aflăm că este în concediu medical, iar în locul său îl găsim pe soţul acesteia. Este programator IT, nu are nicio diplomă de medicină, dar se comportă ca şi cum ar fi un doctor adevărat. Consultă, eliberează reţete şi le dă sfaturi celor aflaţi în suferinţă.

 

„Pot face bilet de trimitere, pot face reţetă, dar identică cu cea de luna trecută, pe câte luni doriţi, pe una, pe 30 de zile, pe 60 de zile sau pe 90 de zile reţeta, dar fără să schimb tratamentul, medicaţia”, spune bărbatul când era filamt cu camera ascunsă.

 

Pacienţii cabinetului ştiu că primesc reţete şi bilete de trimitere de la un om care nu are nicio pregătire medicală. Nu par, însă, deranjaţi de situaţie.

 

„Avem încredere, pentru că tratamentul nostru, al meu şi al soţului, este acelaşi, pe care îl luăm, lună de lună. Nu ştiu unde lucrează, dar medic sigur nu este”, spune o pacientă.

 

Echipa Digi 24 a anunţat poliţia despre cazul descoperit, iar oamenii legii au intrat în cabinetul aşa zisului medic pentru a-i cere explicaţii.

 

Poliţiştii au descoperit că bărbatul a dat, in ultimele nouă zile, peste două sute de bilete de trimitere, reţete compensate şi prescripţii medicale. În plus, ar fi consultat zeci de pacienţi, în locul medicului.

 

„Din punctul nostru de vedere, la acest moment, nu este în regulă ceea ce constatăm, pentru că dumneavoastră nu aveţi calitate de medic şi atunci nu puteţi să oferiţi tratamente şi reţete”

 

„(Este o practică normală?) Nu, nu mi se pare normală, dar... (De ce credeţi că nu este normală?) Pentru că calitatea mea nu este de medic, de asta nu mi se pare normală, dar există o explicaţie:Trebuie un medic înlocuitor, pe care nu-l putem găsi”, spune Marius Hîrseanu, programator IT.

 

„DSP a judeţului Braşov va efectua un confrol, prin intermediul Serviciului Control de Sănătate Publică, în vederea sesizării aspectelor semnalate de către dumneavoastră”, spune Anca Bâtiu, purtător de cuvânt DSP Braşov.

 

Poliţiştii au deschis un dosar penal, pentru exercitarea fără drept a unei profesii şi fals în înscrisuri, sub semnătură privată.

 

Sănătatea şi siguranţa pacienţilor a fost pusă în pericol. O spun la unison Ministerul Sănătăţii, Colegiul Medicilor şi Asociaţiile pacienţilor. De altfel, la cabinetul medicului fals din Predeal au loc trei anchete: una a poliţiei, alta a inspectorilor de sănătate publică şi încă una realizată de reprezentanţii Colegiului Medicilor din Braşov.

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro