De la mijlocul săptămânii trecute, s-au schimbat în România condiţiile minime obligatorii pe care trebuie să le îndeplinească spaţiile de detenţie, graţie unui ordin de ministru emis de şeful MJ, Tudorel Toader. Pe lista dotărilor care nu pot lipsi din celule apar acum interfonul şi regulatoarele de temperatură şi presiune a apei de la duş, iar camerele trebuie să aibă minimum 2,5 metri înălţime.

Ordinul nr. 2.772/C a fost emis de ministrul Tudorel Toader pe 17 octombrie şi a fost publicat în Monitorul Oficial pe 18 octombrie.

Actul - care a abrogat un ordin din 2010, semnat de Alina Bica, pe atunci secretar de stat în Ministerul Justiţiei - cuprinde Normele minime obligatorii pe care trebuie să le îndeplinească spaţiile de cazare a deţinuţilor şi, prin urmare, este de aşteptat ca acestea să devină referinţă pentru recursul compensatoriu. Cu alte cuvinte, orice abatere de la acestea s-ar putea traduce într-o reducere a pedepselor.

Câteva dintre normele stabilite de ministrul Tudorel Toader:

- grupurile sanitare să fie separate de camerele de deţinere.

- camerele de deţinere să aibă, în funcţie de regimul de executare şi de amenajare, între una şi patru prize de alimentare cu energie electrică.

- fiecare cameră să aibă, pe lângă priza TV şi terminalul radio, un sistem de comunicare de tip interfon.

- camerele de deţinere nou construite sau modernizate să aibă „cel puţin 2,5 metri între podea şi tavan”.

- saloanele de cazare din penitenciarele-spital nou construite sau modernizate să aibă o capacitate maximă de şase paturi, o suprafaţă de cel puţin 7 metri pătraţi/deţinut şi un cubaj de 20 metri cubi/pat.

- fiecare penitenciar să amenajeze „cel puţin o cameră de protecţie destinată cazării individuale a persoanelor vulnerabile.

- iluminatul de veghe să nu perturbe somnul deţinuţilor.

- în regim de maximă siguranţă, deţinutul să stea singur în cameră, iar aceasta să fie dotată cu: registru de căldură, fereastră cu gratii, masă (amplasată la baza ferestrei), scaun (metalic, fără spătar), pat (de 90/200 cm), nişă depozitare, cuier, suport TV, priză alimentare energie electrică, priză semnal TV, sistem de comunicare de tip interfon, terminal sistem radioficare, duş (cu posibilitate de reglare a unghiului de cădere, regulator de temperatură şi cantitate a apei şi cu regulator de timp) şi cadă de duş, perdea, chiuvetă (cu aspect satinat, unul sau două robinete şi regulator de timp hidromecanic/electronic încorporat) şi vas WC-monobloc, poliţă pentru chiuvetă (uşor de curăţat, rezistentă la foc şi depuneri), oglindă, spaţiu tehnic, uşă metalică cu grilaj şi vizetă cu geam de protecţie.

- în regim închis sau în arestul preventiv, camerele să fie de două persoane şi dotate cu: registru de căldură, fereastră cu gratii, masă (de 40x100 cm), scaune (metalice, fără spătar), paturi (suprapuse), nişă depozitare, cuier, suport TV, priză alimentare energie electrică, priză semnal TV, sistem de comunicare de tip interfon, terminal sistem radioficare, chiuvetă (cu aspect satinat, unul sau două robinete şi regulator de timp hidromecanic/electronic încorporat) şi vas WC-monobloc, poliţă pentru chiuvetă, oglindă, duş şi cadă duş (separate de chiuvetă-WC printr-un perete), perdea, uşă metalică cu grilaj şi spaţiu tehnic.

- în regim semideschis, camerele să fie dimensionate pentru 10 persoane şi să fie dotate cu: registru de căldură, fereastră cu gratii, zece scaune din plastic, două mese rabatabile pe latura mică (amplasate astfel încât să permită trecerea simultană a două persoane pe intervalul creat între masă şi fereastră), nişă depozitare, cuier, suport TV (care să asigure vizionarea programelor TV concomitent de către toţi deţinuţii), paturi suprapuse, priză alimentare energie electrică, priză semnal TV, sistem de comunicare de tip interfon, terminal sistem radioficare, două chiuvete (cu regulator de timp hidromecanic/electronic încorporat) şi două vase WC-monobloc, poliţe pentru chiuvetă, două oglinzi, două duşuri (cu regulator de temperatură şi cantitate a apei şi regulator de timp, cu posibilitatea de reglare a unghiului de cădere) şi două căzi de duş, perdele, uşă metalică şi spaţiu tehnic.

- în regim deschis, camerele să fie dimensionate pentru 10 persoane şi să fie dotate cu: fereastră cu gratii, registru de căldură, zece scaune din plastic, două mese (poziţionate la o distanţă care să permită trecerea simultană a două persoane pe intervalul creat între masă şi fereastră), nişă depozitare, rafturi, cuier, noptiere (din lemn sau metal, de maximum 50x50x30 cm), paturi suprapuse, suport TV (să asigure vizionarea programelor TV concomitent de către toţi deţinuţii), priză alimentare energie electrică, priză semnal TV, sistem de comunicare de tip interfon, terminal sistem radioficare, două chiuvete (cu regulator de timp)şi două vase WC-monobloc, două poliţe pentru chiuvetă, două oglinzi, două duşuri (cu regulator de temperatură şi cantitate a apei şi regulator de timp) şi două căzi de duş, perdele, uşă şi spaţiu tehnic. Spaţiile de depozitare a obiectelor personale (haine, încălţăminte, ustensile de scris, etc.) se amenajează într-o încăpere separată de spaţiul destinat odihnei.