De la mijlocul săptămânii trecute, s-au schimbat în România condiţiile minime obligatorii pe care trebuie să le îndeplinească spaţiile de detenţie, graţie unui ordin de ministru emis de şeful MJ, Tudorel Toader. Pe lista dotărilor care nu pot lipsi din celule apar acum interfonul şi regulatoarele de temperatură şi presiune a apei de la duş, iar camerele trebuie să aibă minimum 2,5 metri înălţime.
Ordinul nr. 2.772/C a fost emis de ministrul Tudorel Toader pe 17 octombrie şi a fost publicat în Monitorul Oficial pe 18 octombrie.
Actul - care a abrogat un ordin din 2010, semnat de Alina Bica, pe atunci secretar de stat în Ministerul Justiţiei - cuprinde Normele minime obligatorii pe care trebuie să le îndeplinească spaţiile de cazare a deţinuţilor şi, prin urmare, este de aşteptat ca acestea să devină referinţă pentru recursul compensatoriu. Cu alte cuvinte, orice abatere de la acestea s-ar putea traduce într-o reducere a pedepselor.
Câteva dintre normele stabilite de ministrul Tudorel Toader:
- grupurile sanitare să fie separate de camerele de deţinere.
- camerele de deţinere să aibă, în funcţie de regimul de executare şi de amenajare, între una şi patru prize de alimentare cu energie electrică.
- fiecare cameră să aibă, pe lângă priza TV şi terminalul radio, un sistem de comunicare de tip interfon.
- camerele de deţinere nou construite sau modernizate să aibă „cel puţin 2,5 metri între podea şi tavan”.
- saloanele de cazare din penitenciarele-spital nou construite sau modernizate să aibă o capacitate maximă de şase paturi, o suprafaţă de cel puţin 7 metri pătraţi/deţinut şi un cubaj de 20 metri cubi/pat.
- fiecare penitenciar să amenajeze „cel puţin o cameră de protecţie destinată cazării individuale a persoanelor vulnerabile.
- iluminatul de veghe să nu perturbe somnul deţinuţilor.
- în regim de maximă siguranţă, deţinutul să stea singur în cameră, iar aceasta să fie dotată cu: registru de căldură, fereastră cu gratii, masă (amplasată la baza ferestrei), scaun (metalic, fără spătar), pat (de 90/200 cm), nişă depozitare, cuier, suport TV, priză alimentare energie electrică, priză semnal TV, sistem de comunicare de tip interfon, terminal sistem radioficare, duş (cu posibilitate de reglare a unghiului de cădere, regulator de temperatură şi cantitate a apei şi cu regulator de timp) şi cadă de duş, perdea, chiuvetă (cu aspect satinat, unul sau două robinete şi regulator de timp hidromecanic/electronic încorporat) şi vas WC-monobloc, poliţă pentru chiuvetă (uşor de curăţat, rezistentă la foc şi depuneri), oglindă, spaţiu tehnic, uşă metalică cu grilaj şi vizetă cu geam de protecţie.
- în regim închis sau în arestul preventiv, camerele să fie de două persoane şi dotate cu: registru de căldură, fereastră cu gratii, masă (de 40x100 cm), scaune (metalice, fără spătar), paturi (suprapuse), nişă depozitare, cuier, suport TV, priză alimentare energie electrică, priză semnal TV, sistem de comunicare de tip interfon, terminal sistem radioficare, chiuvetă (cu aspect satinat, unul sau două robinete şi regulator de timp hidromecanic/electronic încorporat) şi vas WC-monobloc, poliţă pentru chiuvetă, oglindă, duş şi cadă duş (separate de chiuvetă-WC printr-un perete), perdea, uşă metalică cu grilaj şi spaţiu tehnic.
- în regim semideschis, camerele să fie dimensionate pentru 10 persoane şi să fie dotate cu: registru de căldură, fereastră cu gratii, zece scaune din plastic, două mese rabatabile pe latura mică (amplasate astfel încât să permită trecerea simultană a două persoane pe intervalul creat între masă şi fereastră), nişă depozitare, cuier, suport TV (care să asigure vizionarea programelor TV concomitent de către toţi deţinuţii), paturi suprapuse, priză alimentare energie electrică, priză semnal TV, sistem de comunicare de tip interfon, terminal sistem radioficare, două chiuvete (cu regulator de timp hidromecanic/electronic încorporat) şi două vase WC-monobloc, poliţe pentru chiuvetă, două oglinzi, două duşuri (cu regulator de temperatură şi cantitate a apei şi regulator de timp, cu posibilitatea de reglare a unghiului de cădere) şi două căzi de duş, perdele, uşă metalică şi spaţiu tehnic.
- în regim deschis, camerele să fie dimensionate pentru 10 persoane şi să fie dotate cu: fereastră cu gratii, registru de căldură, zece scaune din plastic, două mese (poziţionate la o distanţă care să permită trecerea simultană a două persoane pe intervalul creat între masă şi fereastră), nişă depozitare, rafturi, cuier, noptiere (din lemn sau metal, de maximum 50x50x30 cm), paturi suprapuse, suport TV (să asigure vizionarea programelor TV concomitent de către toţi deţinuţii), priză alimentare energie electrică, priză semnal TV, sistem de comunicare de tip interfon, terminal sistem radioficare, două chiuvete (cu regulator de timp)şi două vase WC-monobloc, două poliţe pentru chiuvetă, două oglinzi, două duşuri (cu regulator de temperatură şi cantitate a apei şi regulator de timp) şi două căzi de duş, perdele, uşă şi spaţiu tehnic. Spaţiile de depozitare a obiectelor personale (haine, încălţăminte, ustensile de scris, etc.) se amenajează într-o încăpere separată de spaţiul destinat odihnei.
Din ordinul ministrului Toader. Condiţii minime în celulă: TV, interfon şi duş cu regulator de temperatură
25 octombrie 2017

Din aceeaşi categorie:
Ce i-a uimit pe medici la fetiţa de 5 ani care a murit după transplantul de ficat. „Aici s-au întâmplat nişte complicaţii foarte severe”
(19 mai 2022)
15 vizualizări
Adrian Streinu Cercel: „Valul patru a început deja. El se va amplifica la sfârşit de august”. Cum putem scăpa mai repede de pandemie
(23 iulie 2021)
22 vizualizări
Cercetătorii români au creat un test PCR capabil nu doar să indice tulpina virusului ci şi în ce stadiu este boală
(15 noiembrie 2021)
21 vizualizări
Peste 135.000 de candidaţi din toate promoţiile participă la probele scrise ale Bacalaureatului
(26 iunie 2017)
345 vizualizări
Bănicioiu: Vrem să extidem varianta de card şi pentru categoria 0-18 ani
(1 octombrie 2015)
510 vizualizări
Românii sunt stresaţi la locul de muncă
(24 septembrie 2013)
149 vizualizări
Medicamentul Smecta, interzis pentru copii mici şi gravide! Autorităţile au emis o alertă
(7 martie 2019)
691 vizualizări
Primăria din Galaţi va subvenţiona achiziţia de surse de încălzire. Repornirea termoficării, imposibilă
(11 iunie 2017)
525 vizualizări
Autoritatea Electorală Permanentă: 18.917.485 de alegători figurau la 31 august în Registrul electoral
(15 septembrie 2018)
54 vizualizări
În cât timp se prescrie o datorie la ANAF. Toţi românii trebuie să afle acest termen
(9 noiembrie 2021)
427 vizualizări
Anunţ important pentru pensionari
(14 decembrie 2015)
115 vizualizări
Au început vaccinările ”la privat”, în România: lista firmelor care îşi vaccinează angajaţii, pe bani proprii
(7 aprilie 2021)
282 vizualizări
A inceput monitorizarea celor care susţin, inclusiv online, persoane vinovate de genocid, dar şi a celor care promovează concepţii cu doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe
(31 iulie 2015)
66 vizualizări
Curtea de Apel suspendă decretul lui Klaus Iohannis pentru prelungirea mandatului generalului Nicolae Ciucă
(31 ianuarie 2019)
43 vizualizări
Românii din străinătate vor obţine în 10 zile adeverinţe cu valoare de cazier judiciar
(20 ianuarie 2016)
484 vizualizări
2.158 de cazuri noi de persoane infectate cu COVID-19, in Romania!
(30 septembrie 2020)
144 vizualizări
Guvernul Catu da o lovitura grea turismului romanesc : fara vouchere de vacanta in anul 2021 !
(8 februarie 2021)
531 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

În zilele noastre, este ușor să pariezi pe meciuri de fotbal live și pe zeci de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole