România sărbătoreşte astăzi, 9 mai, Ziua Independenţei de Stat, Ziua Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial şi Ziua Europei, prin ceremonii de depuneri de coroane de flori care vor avea loc în municipiile reşedinţă de judeţ şi în localităţile în care sunt se află unităţi militare.

"În municipiile reşedinţă de judeţ şi în localităţile în care sunt dislocate unităţi militare vor avea loc luni, 9 mai, ceremonii de depuneri de coroane de flori cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenţei de Stat a României, Zilei Europei şi a Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial", informează Ministerul Apărării Naţionale, într-un comunicat. 

Ziua Europei sărbătoreşte realizările şi unitatea Europei şi comemorează semnarea Declaraţiei Schuman din 9 mai 1950. 

Pe 9 Mai 1950, ministrul francez de externe Robert Schuman a semnat declaraţia care îi poartă numele.  Documentul era un plan ambiţios de creare a unei noi forme de organizare a ţărilor din Europa şi de asigurare a păcii pe termen lung. Este considerat începutul a ceea ce reprezinta acum Uniunea Europeană. 

Prima semnificaţie a zilei de 9 mai pentru România este legată de anul 1877, fiind ziua în care Mihail Kogălniceanu rostea, în plenul Adunării Deputaţilor, Declaraţia de Independenţă a României, act care consfinţea înscrierea definitivă a ţării pe harta Europei.

Afirmarea neatârnării României avea să fie împlinită, în lunile următoare, de Armată, pe câmpurile de bătălie de la Plevna, Rahova, Griviţa, Smârdan şi alte redute cucerite cu sânge şi sacrificii. Această zi a fost proclamată Ziua Independenţei de Stat a României