E greu să găseşti pe cineva căruia să nu-i placă bananele. De aceea este unul dintre cele mai consumate fructe din lume. În SUA, în 2013, fiecare persoană a consumat 12,7 kg de banane în acel an, de trei ori mai mult decât portocale. Însă veştile nu sunt bune.
Bananele ar putea fi pe cale de dispariţie din cauza unei boli care deja afectează stocul de banane din lume, scrie Business Magazin.
Boala, aşa numită Panama disease, ameninţă existenţa bananelor pe care le găsim la rafturile supermarketurilor (bananele Cavendish). Boala se manifestă prin apariţia unei ciuperci numite fusarium care ar preveni ca planta să nu poată extrage apa şi nutrienţii din pământ. Odată ce planta este infectată nu există o metodă de vindecare.
Bananele Cavendish nu ar fi primele banane pe cale de dispariţie. În trecut, oamenii mâncau banane mai gustoase şi mai dulci ce se numeau Gros Michel, dar în anii 50 o asemenea boală aproape a eliminat toate bananele Gros Michel. În consecinţă, producătorii au trecut la un nou soi, Cavendish Banana, care era mai rezistent la ciupercă. Însă o nouă tulpină de ciupercă a apărut în Australia şi Asia şi se extinde în Africa şi America Latină, hub de producţie globală, şi ameninţă întreaga producţie de banane.
Unii oameni de ştiinţă speră să modifice genetic banana astfel încât să fie rezistentă la ciupercă, iar alţii încearcă să îmbine diferite tipuri de banane pentru a deveni mai puternică în faţa bolii. Totuşi, o soluţie nu se poate găsi într-un termen scurt şi s-ar putea să treacă ani de zile până când un tratament viabil ar putea fi găsit.