Chiar dacă roşiile ţuguiate sunt cumpărate de români imediat cum apar pe tarabele din pieţe, se pare că acestea nu ar fi chiar aşa de sănătoase precum credea toată lumea. Specialiştii trag un semnal de alarmă şi îi avertizează pe toţi ce consumă aceste produse că se pot confrunta cu mari probleme.

 

Pericolele din tomate. Ce nu ar mai trebui să consumi

 

Milioane de români abia aşteaptă ca roşiile româneşti să apară pe tarabe sau în supermarketuri. Chiar dacă la noi în ţară ele sunt cumpărate imediat pentru a se folosi în diferite mâncăruri, salate, sau chiar la prima masă din zi, specialiştii avertizează că moţul plantelor poate indica forţarea coacerii prin diferite chimicale.

 

Perioada normală de coacere a tomatelor este în luna iunie, dar mulţi vânzători susţin că la tarabe apar aceste produse chiar din aprilie sau mai. Ţinând cont că un soi foarte popular îl reprezintă tomatele ţuguiate, specialiştii anunţă că ele ar putea să vină din grădini sau solarii unde se folosesc substanţe controversate ce pot să le creeze consumatorilor multe probleme.

 

Vremurile disperate cer măsuri disperate! Mulţi producători recurg la diferite substanţe pentru a grăbi recolta şi a avea un profit cât mai mare. Tomatele sunt cele mai expuse la chimicale, aşa că se pot folosi stimulatori aprobaţi sau interzişi. Printre substanţele controversate se numără şi 2,4D, un erbicid care a fost folosit mult timp pentru polenizare sau pentru maturarea forţată a fructelor.

 

Ehrel sau 2,4D sunt substanţe ce au fost interzise cândva pentru că au fost folosite excesiv. Dacă se recurge la acestea se produce o strangulare ce blochează alimentarea cu substanţe nutritive a plantei şi grăbeşte coacerea. Din păcate, mulţi producători încearcă să folosească cât mai multe metode ce nu sunt foarte bune pentru consumatori. Cei ce îşi doresc să se ferească de probleme trebuie să fie foarte atenţi atunci când aleg să cumpere tomate.

 

Cum îţi dai seama că tomatele au fost tratate cu substanţe toxice

 

Spre exemplu, dacă roşia a fost tratată cu substanţe toxice se poate observa un cep de lemn pronunţat, iar acest ţesut trebuie eliminat înainte de a se consuma pentru că nu este comestibil. De asemenea, dacă nu se observă seminţe în tomate, iar acestea au un ţesut verzui, planta a fost forţată să crească prin diferite chimicale, potrivit Adevărul.

 

Pentru a evita anumite substanţe toxice trebuie să fie alese tomate ce încă au ciorchine sau coroniţă verde, anunţă specialiştii. Chiar dacă pofta este mare şi mulţi români abia aşteaptă să cumpere tomate de pe tarabe, aceştia trebuie să se ferească de probleme ce pot să apară atunci când nu sunt consumate produse naturale.

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro