O reţetă veche de sute de ani a unui produs din categoria brânzeturilor, dar care nu este nici brânză, nici caşcaval, este păstrată şi transmisă din generaţie în generaţie în Prahova, la Valea Doftanei. Produsul cunoscut sub numele de caşcavea de Valea Doftanei a fost înregistrat de autorităţile locale la OSIM, scrie Agerpres.

Localnicii spun că reţeta după care se face acest produs nu este una secretă, dar este veche, moştenită din strămoşi şi respectată cu sfinţenie, diferenţa dintre caşcavea şi alte produse de acest gen fiind dată de două elemente — calitatea materiei prime şi priceperea gospodinelor.

Totul este făcut manual, 100% natural, fără adaosuri chimicale. Chiar şi hrana animalelor care produc laptele, adică materia primă pentru caşcavea, este ''bio'', ea fiind constituită din nutreţuri naturale din zonă.

Pentru început, se pune laptele pe foc, iar, când se încălzeşte, se dă cheag natural. Ulterior, se strânge caşul care se lasă la acrit.

Gustul este desăvârşit, la final, de esenţa lemnului folosit pentru afumarea produsului.

Caşcaveaua este atât de bună şi de specială, încât aceasta a fost înregistrată de autorităţile locale, în anul 2006, la OSIM cu atestatul 82374/2006.

SURSA: Agerpres