În aceste luni de vară caniculare este mai greu să ne menţinem mereu hidrataţi, de multe ori programul aglomerat sau pur şi simplu comoditatea putându-ne face să ignorăm imperativul consumului frecvent de apă. În aceste condiţii, chiar şi o uşoară deshidratare a organismului poate avea efecte neplăcute, ducând la reducerea energiei şi a eficienţei cu care ne îndeplinim sarcinile cotidiene.

Astfel, în perioadele de vară este bine să "mâncăm apă" pentru a fi siguri că organismul nostru nu va ajunge deshidratat. Există mai multe alimente aflate la îndemâna oricui care au potenţialul să ne menţină hidrataţi în canicularele zile de vară, chiar dacă nu bem atât de multă apă pe cât recomandă medicii, conform unui material publicat pe portalul de ştiri Yahoo!

Un burger delicios ne poate menţine hidrataţi. Carnea tocată de vită are un conţinut foarte bogat în apă. Conform nutriţioniştilor, chifteaua de hamburger conţine 64% apă atunci când este crudă şi respectiv 60% apă atunci când este gătită. Dacă renunţăm la cartofii prăjiţi şi alegem în schimb o garnitură de salată verde, un burger poate deveni un fel de mâncare delicios şi foarte hidratant.

O singură ceaşcă de orez fiert cântăreşte aproximativ 177 de grame, iar 133 din aceste grame sunt reprezentate de apă, conform revistei Men's Fitness.

De asemenea, conform experţilor nutriţionişti, sucul de roşii este compus din 90% apă, nu are niciun fel de grăsimi şi conţine 50 de calorii la o porţie de jumătate de ceaşcă.

Vânăta este o legumă foarte sănătoasă şi extrem de bogată în apă şi fibre, existând de asemenea numeroase moduri în care poate fi preparată. Spre exemplu, chef-ul Yotam Ottolenghi a publicat câteva cărţi de bucate pentru precum "Plenty" sau "Jerusalem" în care prezintă numeroase reţete delicioase cu vinete.

Vinetele nu pot fi întrecute decât de pepene în ceea ce priveşte conţinutul de apă. Pepenele, un fruct care conţine 90% apă, mai este denumit şi "ambrozia zeilor" pentru gustul delicios şi efectul înviorător pe care-l are. În plus, conform nutriţioniştilor, o felie de pepene asigură 103,2% din necesarul zilnic de vitamina A al organismului.

Un pahar de suc natural de mango, cu gustul său tropical şi senzaţia catifelată cu care îţi răsfaţă bolta palatină, te ajută să lupţi împotriva deshidratării şi nu conţine decât 135 de calorii. Un pahar de suc natural de mango musteşte în acelaşi timp şi de vitaminele A, B6 şi C.

Conţinând 91% apă, broccoli, leguma pe care fie o adorăm, fie nu o putem suferi, dar nu ne este niciodată indiferentă, se numără printre alimentele recomandate în perioadele de caniculă. Această legumă conţine şi calciu, un "bonus" care contribuie la întărirea sistemului osos.

Contrar aparenţelor, şi pieptul de pui la grătar este o soluţie pentru a rămâne hidrataţi în lungile zile de vară, fiind alcătuit în proporţie de 66% din apă. Carnea de pui trebuie însă cumpărată şi consumată proaspătă. Cu cât este ţinută mai mult timp în congelator, cu atât pierde mai multă apă.

Avocado, un fruct care conţine apă în proporţie de 81%, este excelent pentru a ne menţine hidrataţi. În plus, o serie de studii indică faptul că dacă se consumă jumătate de avocado în timpul mesei de prânz, senzaţia de saţietate de după masă se prelungeşte mai mult, fapt ce poate ajuta persoanele care doresc să slăbească.

Iaurtul este un aliment care nu doar că este hidratant, dar este şi o soluţie alimentară excelentă pentru a înlocui electroliţii pierduţi după o sesiune intensă de exerciţii fizice. Conform revistei Shape, iaurtul este un hidratant atât de bun pentru că are în componenţa sa foarte mult sodiu şi potasiu.

Din această listă de alimente nu avea cum să lipsească laptele de vacă, format în proporţie de 87% din apă şi care conţine din abundenţă electroliţi, vitamina E şi grăsimi bune.

Seminţele de chia, lăsate peste noapte în lapte de migdale, asigură un mic dejun delicios, complet din punct de vedere nutritiv şi foarte hidratant.