Consumul de ardei iute poate contribui la scăderea mortalităţii, potrivit unei cercetări desfăşurate de oameni de ştiinţă de la University of Vermont din SUA, scrie UPI.com

Cercetarea a demonstrat faptul că se poate înregistra o reducere cu circa 13% a riscurilor de mortalitate, în special în cazul atacurilor de cord şi al comoţiilor cerebrale, la persoanele care consumă în mod regulat ardei iute.

Concluziile unui studiu anterior, efectuat în 2015 în China, indicau de asemenea o scădere a mortalităţii la persoanele care au consumat ardei iute sau plante similare.

Cercetătorii din cadrul Larner College of Medicine al University of Vermont au folosit pentru realizarea studiului informaţii din National Health and Nutritional Examination Survey (NHANES) de la peste 16.000 de americani pe o perioadă de circa 23 de ani. În urma centralizării datelor s-a descoperit că profilul persoanei care consumă în mod regulat ardei iute este bărbat, tânăr, caucazian sau americano-mexican, căsătorit, fumător, consumator de alcool, care mănâncă mai multă carne şi mai multe legume, cu un nivel al colesterolului HDL mai scăzut, venituri mai mici şi mai puţină educaţie.

Oamenii de ştiinţă au realizat o investigaţie suplimentară mediană pe parcursul a 18,9 ani şi au analizat rata mortalităţii şi cauzele deceselor participanţilor la studiu.

"Chiar dacă mecanismul prin care ardeiul iute poate întârzia mortalitatea este departe de a fi pe deplin explicat, canalele TRP (canale cu potenţial tranzitoriu de receptor), care sunt receptori primari pentru agenţi precum capsaicina (componenta principală din ardeiul iute) ar putea fi într-o anumită măsură responsabile pentru relaţia în cauză", indică cercetătorul Mustafa Chopan şi dr. Benjamin Littenberg, profesor de medicină la University of Vermont, conform unui comunicat de presă.

Potrivit cercetătorilor, beneficiile pentru sănătate ale ardeiului iute sunt datorate componentei principale — capsaicina, care este recunoscută pentru prevenirea obezităţii, reglarea fluxului sanguin coronarian, şi are proprietăţi antimicrobiene. Studiul a fost publicat în a doua săptămână a lunii ianuarie în revista de specialitate PLoS ONE.