Aproximativ 400 de mii de tone de diferite sortimente obţinute din grâu moale sunt frământate anual în Italia pentru producţia de pizza.

Consumul pe cap de locuitor ajunge în patria pizzei la aproximativ 8 kg, o cantitate semnificativă, dar încă mult sub consumul înregistrat în Statele Unite, aproximativ 13 kg, notează publicaţia agricultura.it, care citează un studiu realizat de Italmopa – Asociaţia Morarilor Industriali din Italia, membru al Federalimentare şi Confindustria.

Ce caracteristici trebuie să aibă făina pentru obţinerea unei pizza de calitate? Din fericire, nu există reguli universale şi fiecare bucătar ( pizzaiolo în italiană ) este liber să experimenteze propriul aluat, ţinând cont însă că aluatul trebuie să fie elastic şi, în acelaşi timp, să aibă o anumită duritate. În ceea ce priveşte pizza preferată, italienii nu au nicio ezitare: potrivit unui sondaj recent realizat de compania Doxa pentru Italmopa, Margherita este de departe pe primul loc, aproximativ 57% dintre cei intervievaţi, urmată de pizza Napoli (17%) ) şi de Quattro Stagioni (8%).

„Calitatea pizzei produse în Italia – subliniază Giorgio Agugiaro, un reprezentant al Italmopa – este recunoscută în întreaga lume şi datorită muncii şi angajamentului constant al morarilor noştri care au produs întotdeauna, cu pasiune şi mare competenţă, făină de grâu moale autentic şi de calitate superioară. Este folosită făină provenită din selectarea şi amestecarea celor mai bune materii prime, indiferent de originea lor, care datorită caracteristicilor lor sunt acum exportate cu succes în întreaga lume”.

Pandemia a influenţat masiv ”modalităţile de a consuma pizza, sinonime cu acea convivialitate pe care o dorim atât de mult astăzi”, mai notează publicaţia agricultura.it. Cererea este onorată în prezent prin livrare la domiciliu, dar numeroase pizzerii au fost afectate, prin scăderea veniturilor, fiind necesar un ajutor financiar din partea guvernului, după cum pledează siteul italian.