Proverbul "Un măr pe zi ţine medicul departe" este cunoscut de toată lumea. Beneficiile unei diete bogate în mere sunt multiple: pierderea în greutate, dinti albi şi sănătoşi, prevenirea unor tipuri de cancer sau a maladiei Alzheimer, reducerea colesterolului sau a riscului de diabet. Vă prezentăm câteva lucruri inedite despre mere.

Merele pot provoca reacţii alergice - Când ne gândim la alergiile provocate de alimente, ne gândim de cele mai multe ori la alune, scoici sau ouă. Însă nici alergiile provocate de mere nu sunt neobişnuite. Experţii consideră că polenul care se găseşte pe suprafaţa merelor este cel care provoacă o reacţie alergică şi nu vreo substanţă din interiorul fructului.

Merele reprezintă o dietă în sine- În ciuda numărului redus de calorii, un măr induce senzaţia de saţietate datorită conţinutul ridicat de apă şi fibre. Însă merele mai au un avantaj: în baza unor experimente pe şobolani, s-a descoperit că acidul ursolic, ce se găseşte în coaja fructului, ajută la reducerea ţesutului adipos brun şi reduce obezitatea.

Diversitatea merelor- Merele sunt cele mai diversificate plante de pe Terra. Potrivit unui expert în mere, Rowan Jacobsen, numai în Statele Unite ale Americii au fost descoperite 16.000 de tipuri de mere. Însă, potrivit Departamentului american privind Agricultura, datele indică 2.450 de tipuri de mere.

O treime dintr-un măr este risipită- Dacă un măr este consumat circular, în jurul miezului, se risipeşte aproximativ 30 la sută din pulpa fructului, ceea ce înseamnă între 20 şi 30 de calorii din cele 95 pe care le conţine un măr.

Merele sunt pline de aer- Potrivit unor informaţii care circulă pe Internet, 25 la sută dintr-un măr este reprezentat de aer, însă potrivit unor studii cifra este de 18 la sută.