Novacul afumat de Ţara Bârsei a fost certificat la nivel european. România mai mare 3 produse protejate: magiunul de Topoloveni, telemeaua de Ibăneşti şi salamul de Sibiu.
Peştele e tranşat şi afumat la cald, cu rumeguş de esenţă tare.
Ceea ce îl face deosebit este faptul că novacul ajunge la greutatea pentru procesare într-o perioada mai lungă, iar cantitatea de grăsime este redusă la jumătate faţă de novacul crescut la şes.
Fileurile sunt de culoare de la galben-auriu cu reflexe metalice, spre cafeniu, cu textură fibroasă, fără depuneri de grăsime, cu gust uşor afumat şi puţin sărat.
Novacul afumat din Ţara Bârsei va deveni oficial al patrulea produs românesc protejat în 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Cârnaţii de Pleşcoi şi scrumbia de Dunăre afumată ar putea fi următoarele produse certificate de Comisia Europeană.
În anul 2016, la nivel mondial erau garantate peste 1.500 de produse tradiţionale din care UE deţinea supremaţia cu 1.404. Cele mai multe produse protejate le au Italia (296), Franţa (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) şi Germania (96).
Novacul afumat de Ţara Bârsei, certificat de Comisia Europeană
7 aprilie 2017
- citeşte totul despre:
- novac afumat,
- tara barsei,
- certificat,
- romania,
- produse,
- protejate,
- magiun,
- telemea



Din aceeaşi categorie:
România, campioană la banii aruncaţi pe mâncare. Cât sparg românii
(6 decembrie 2018)
84 vizualizări
Vinete la grătar
(6 august 2013)
1134 vizualizări
Cu ce poţi înlocui pâinea în alimentaţie. Alimentul care îngraşă mai puţin ca ea, dacă ştii să îl prepari
(2 octombrie 2020)
1236 vizualizări
Trucuri pentru a coace perfect vinetele
(11 iulie 2019)
271 vizualizări
Cinci lucruri despre cafea pe care probabil nu le stiai
(21 iunie 2019)
122 vizualizări
Berea rămâne băutura alcoolică preferată a românilor
(6 septembrie 2017)
369 vizualizări
Cinci fructe sănătoase pe care să le incluzi cât mai des în alimentaţie
(18 martie 2022)
62 vizualizări
Lucruri pe care nu le ştii despre ceaiul verde
(13 august 2013 - Cristina IANCU)
198 vizualizări
Minunile din portocale
(8 decembrie 2013)
162 vizualizări
Cuiburi de bezea cu ciocolată
(25 iunie 2014)
216 vizualizări
Alimentaţia corectă pentru perioada de vară
(26 iunie 2013)
372 vizualizări
Ce se mănâncă de Lăsata Secului de Crăciun 2022. Alimentele pe care trebuie să le ai neapărat pe masă
(14 noiembrie 2022)
211 vizualizări
Care este cel mai potrivit spaţiu pentru depozitarea ouălor?
(24 septembrie 2013)
297 vizualizări
5 motive pentru care e bine să consumăm ridichi
(6 martie 2016)
173 vizualizări
Alimente care nu sunt chiar atât de sănătoase
(29 aprilie 2017)
394 vizualizări
Îndulcitorii naturali care bat zahărul
(9 octombrie 2014)
184 vizualizări
Un mic dejun sănătos
(8 iulie 2013 - Clara ION)
150 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Jocurile de noroc arată la fel în întreaga lume, însă dacă te uiți pe hartă, ai
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole