Daca de unele E-uri despre care stii ca pot fi periculoase mai poti scapa, exista unele care sunt omniprezente. Practic, cam orice ai cumpara vine la pachet cu ele. Iar partea cea mai proasta e ca, desi exista o cantitate maxima zilnic permisa, gasindu-se in mai toate produsele, nici nu ai cum sa estimezi in ce proportie le introduci in organism.
Si atunci degeaba ne spun expertii ca, in doza maxima permisa, nu are contraindicatii. Odata aceasta depasita, suntem la mila aditivilor pe care ii introducem in organism.
E104 sau galbenul de chinolina
In cazul E104, e foarte usor sa depasim doza maxima zilnica permisa, de 10 mg/kg corp. De altfel, tocmai pentru ca doza zilnica permisa este depasita in mod curent de aproape toti cetatenii Europei, ea a fost redusa in 2013, rezultand cea actuala. Dar pericolul este inca prezent. De altfel, acest aditiv este permis in UE, dar interzis in tari precum Australia, Japonia, Norvegia si Statele Unite.
Dar in ce alimente se regaseste acest aditiv? In orice: de la bauturi alcoolice si nealcoolice, produse din carne, lapte, oua, legume, fructe, cereale, dulciuri etc.
Acest colorant galben-verzui, din categoria colorantilor sintetici non-azoici, numit si galben de chinolina, se gaseste in inghetate, dropsuri, acadele, peste afumat, prafuri de budinca, dar si iaurturi cu fructe, unele produse dietetice, unele sosuri si condimente, surimi sau substituenti de somon.
Vinovat de ADHD, periculos pentru cei care au probleme cu tiroida sau sunt sensibili la aspirina
Desi sub nicio forma nu trebuie consumat de sugari si copii mici, se gaseste in produse destinate inclusiv lor. Iar efectele, in cazul lor, dar nu numai, sunt, dupa cum au aratat unele studii, alergii, astm, dermatite, sindrom de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD).
Apoi, este interzis celor cu sensibilitate la aspirina. Dar cata lume citeste eticheta?
Mai mult, E104 poate actiona ca eliberator de histamina. Este un compus pe baza de iod, care poate provoca tulburari la nivelul glandei tiroide.
Desi E104 nu e considerat cancerigen, a existat cel putin un studiu in care au fost observate leziuni la nivelul ADN.
Nicio scapare: Se gaseste si in rujuri, parfumuri sau medicamente
Iar E104 nu se gaseste doar in mancare si bauturi. Ajunge in organism pe toate caile, pentru ca e folosit inclusiv in rujuri, produse pentru par, parfumuri, o larga gama de medicamente. Cam cum ai putea calcula daca depasesti doza zilnica permisa? O intrebare deocamdata fara raspuns.
Tu ştii ce mănânci? Citeste pe etichetă!
17 august 2018

Din aceeaşi categorie:
Metode de acrit ciorbele pentru un gust delicios
(16 iunie 2021)
887 vizualizări
LIDL, prins într-un scandal de proporţii! Cum au ajuns sute de mii de ouă să fie contaminate cu substanţe toxice
(5 august 2017)
717 vizualizări
Impactul energizantelor asupra sănătăţii. Ce ingredinte se regăsesc în băuturile considerate toxice?
(10 februarie 2017)
288 vizualizări
Cum arăta prima sticlă de Coca-Cola din lume
(3 mai 2017)
1040 vizualizări
Istoria ceaiului
(20 aprilie 2023)
537 vizualizări
De ce este sănătoasă fasolea verde?
(6 august 2014)
106 vizualizări
Oliver: Zahărul poate distruge vieţi şi ar trebui impozitat la fel ca tutunul
(6 ianuarie 2015)
142 vizualizări
Greşeala pe care o fac cele mai multe persoane când beau vin rosé
(20 iunie 2017)
476 vizualizări
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci migdale în fiecare zi
(4 ianuarie 2020)
347 vizualizări
Atenţie la roşiile cu “ţugui”!
(3 iulie 2014)
620 vizualizări
Curry, un condiment pentru sănătate
(19 decembrie 2013)
206 vizualizări
Motivul pentru care unul dintre cele mai iubite fructe din lume ar putea dispărea
(24 ianuarie 2017)
113 vizualizări
Ouăle de găină, adevărate comori de energie
(19 octombrie 2015)
441 vizualizări
Ce mâncăm la birou?
(18 iulie 2013 - Clara ION)
166 vizualizări
Cum se fabrica Eugenia, desertul preferat al românilor VIDEO
(15 februarie 2017)
595 vizualizări
Două vinuri româneşti, în topul celor mai bune 200 de băuturi din lume
(19 iunie 2014)
207 vizualizări
Sucul miraculos care prelungeşte speranţa de viaţa
(20 martie 2016)
140 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

În zilele noastre, este ușor să pariezi pe meciuri de fotbal live și pe zeci de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole
-
De ce să nu mănânci niciodată pepene roşu cu pâine sau cu brânză.
Publicat la data de 17 iunie 2025
-
Un brand al oraşului: Restaurantul lui Gherea din Gara Ploieşti
Publicat la data de 16 iunie 2025
-
Solstiţiul de vară, cea mai lungă zi din an!
Publicat la data de 20 iunie 2025
-
Castelul Bran sau Castelul lui Dracula
Publicat la data de 16 iunie 2025
-
Vinete gratinate cu roşii şi brânzeturi rase
Publicat la data de 18 iunie 2025
-
Cea mai veche branza din lume, descoperita langa mumii
Publicat la data de 18 iunie 2025
-
Strategii de pariuri pe goluri – ce trebuie să ştii?
Publicat la data de 19 iunie 2025