Daca de unele E-uri despre care stii ca pot fi periculoase mai poti scapa, exista unele care sunt omniprezente. Practic, cam orice ai cumpara vine la pachet cu ele. Iar partea cea mai proasta e ca, desi exista o cantitate maxima zilnic permisa, gasindu-se in mai toate produsele, nici nu ai cum sa estimezi in ce proportie le introduci in organism.
Si atunci degeaba ne spun expertii ca, in doza maxima permisa, nu are contraindicatii. Odata aceasta depasita, suntem la mila aditivilor pe care ii introducem in organism.
E104 sau galbenul de chinolina
In cazul E104, e foarte usor sa depasim doza maxima zilnica permisa, de 10 mg/kg corp. De altfel, tocmai pentru ca doza zilnica permisa este depasita in mod curent de aproape toti cetatenii Europei, ea a fost redusa in 2013, rezultand cea actuala. Dar pericolul este inca prezent. De altfel, acest aditiv este permis in UE, dar interzis in tari precum Australia, Japonia, Norvegia si Statele Unite.
Dar in ce alimente se regaseste acest aditiv? In orice: de la bauturi alcoolice si nealcoolice, produse din carne, lapte, oua, legume, fructe, cereale, dulciuri etc.
Acest colorant galben-verzui, din categoria colorantilor sintetici non-azoici, numit si galben de chinolina, se gaseste in inghetate, dropsuri, acadele, peste afumat, prafuri de budinca, dar si iaurturi cu fructe, unele produse dietetice, unele sosuri si condimente, surimi sau substituenti de somon.
Vinovat de ADHD, periculos pentru cei care au probleme cu tiroida sau sunt sensibili la aspirina
Desi sub nicio forma nu trebuie consumat de sugari si copii mici, se gaseste in produse destinate inclusiv lor. Iar efectele, in cazul lor, dar nu numai, sunt, dupa cum au aratat unele studii, alergii, astm, dermatite, sindrom de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD).
Apoi, este interzis celor cu sensibilitate la aspirina. Dar cata lume citeste eticheta?
Mai mult, E104 poate actiona ca eliberator de histamina. Este un compus pe baza de iod, care poate provoca tulburari la nivelul glandei tiroide.
Desi E104 nu e considerat cancerigen, a existat cel putin un studiu in care au fost observate leziuni la nivelul ADN.
Nicio scapare: Se gaseste si in rujuri, parfumuri sau medicamente
Iar E104 nu se gaseste doar in mancare si bauturi. Ajunge in organism pe toate caile, pentru ca e folosit inclusiv in rujuri, produse pentru par, parfumuri, o larga gama de medicamente. Cam cum ai putea calcula daca depasesti doza zilnica permisa? O intrebare deocamdata fara raspuns.
Tu ştii ce mănânci? Citeste pe etichetă!
17 august 2018

Din aceeaşi categorie:
Otrava din farfurie. Şi tu pui aşa ceva în ciorbă, fără să ştii că este extrem de toxic
(4 martie 2020)
970 vizualizări
Grecia, locul perfect pentru o vacanţă culinară
(23 ianuarie 2017)
281 vizualizări
Ulei de măsline virgin vândut ca fiind extravirgin într-un mare lanţ de supermarketuri
(12 februarie 2018)
955 vizualizări
Somon cu sos de portocale la cuptor
(27 mai 2014)
450 vizualizări
Pâine făcută după reţete din comunism, din nou pe piaţă
(21 octombrie 2014)
259 vizualizări
Trucuri pentru a coace perfect vinetele
(11 iulie 2019)
268 vizualizări
Drojdia de bere, printre cele mai sănătoase alimente
(24 decembrie 2014)
493 vizualizări
De ce e bine să consumăm fistic cât mai des
(8 noiembrie 2017)
735 vizualizări
Ce nu ţi-a zis nimeni despre data de expirare a alimentelor pe care le consumi
(18 august 2018)
961 vizualizări
Beneficiile uimitoare ale lobodei
(16 martie 2017)
207 vizualizări
Este cel mai toxic aliment din lume, dar românii îl consumă ca pe o delicatesă
(14 aprilie 2019)
321 vizualizări
Vinete gratinate cu roşii şi brânzeturi rase
(8 iulie 2013 - Clara ION)
211 vizualizări
Diferenţa dintre whiskey şi whisky
(2 iunie 2017)
252 vizualizări
Acestea sunt alimentele care nu expiră niciodată. Le poţi ţine în cămară pe toată perioada de izolare sau de carantină!
(18 martie 2020)
2309 vizualizări
Cartofi franţuzeşti
(19 octombrie 2013)
245 vizualizări
Clătitele fac înconjurul lumii
(2 octombrie 2013)
374 vizualizări
Alimentul care ajută la curăţarea plămânilor. E considerat o minune a naturii
(8 aprilie 2021)
189 vizualizări
.jpg?width=60&height=60&cropratio=1:1&image=/images/stories/fructe(1).jpg)
Fructele cu cele mai puține calorii. Drept urmare, consumul lor poate reduce

Să începem direct: dacă ai deschis articolul ăsta, probabil vrei să afli cum
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole