Daca de unele E-uri despre care stii ca pot fi periculoase mai poti scapa, exista unele care sunt omniprezente. Practic, cam orice ai cumpara vine la pachet cu ele. Iar partea cea mai proasta e ca, desi exista o cantitate maxima zilnic permisa, gasindu-se in mai toate produsele, nici nu ai cum sa estimezi in ce proportie le introduci in organism.
Si atunci degeaba ne spun expertii ca, in doza maxima permisa, nu are contraindicatii. Odata aceasta depasita, suntem la mila aditivilor pe care ii introducem in organism.
E104 sau galbenul de chinolina
In cazul E104, e foarte usor sa depasim doza maxima zilnica permisa, de 10 mg/kg corp. De altfel, tocmai pentru ca doza zilnica permisa este depasita in mod curent de aproape toti cetatenii Europei, ea a fost redusa in 2013, rezultand cea actuala. Dar pericolul este inca prezent. De altfel, acest aditiv este permis in UE, dar interzis in tari precum Australia, Japonia, Norvegia si Statele Unite.
Dar in ce alimente se regaseste acest aditiv? In orice: de la bauturi alcoolice si nealcoolice, produse din carne, lapte, oua, legume, fructe, cereale, dulciuri etc.
Acest colorant galben-verzui, din categoria colorantilor sintetici non-azoici, numit si galben de chinolina, se gaseste in inghetate, dropsuri, acadele, peste afumat, prafuri de budinca, dar si iaurturi cu fructe, unele produse dietetice, unele sosuri si condimente, surimi sau substituenti de somon.
Vinovat de ADHD, periculos pentru cei care au probleme cu tiroida sau sunt sensibili la aspirina
Desi sub nicio forma nu trebuie consumat de sugari si copii mici, se gaseste in produse destinate inclusiv lor. Iar efectele, in cazul lor, dar nu numai, sunt, dupa cum au aratat unele studii, alergii, astm, dermatite, sindrom de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD).
Apoi, este interzis celor cu sensibilitate la aspirina. Dar cata lume citeste eticheta?
Mai mult, E104 poate actiona ca eliberator de histamina. Este un compus pe baza de iod, care poate provoca tulburari la nivelul glandei tiroide.
Desi E104 nu e considerat cancerigen, a existat cel putin un studiu in care au fost observate leziuni la nivelul ADN.
Nicio scapare: Se gaseste si in rujuri, parfumuri sau medicamente
Iar E104 nu se gaseste doar in mancare si bauturi. Ajunge in organism pe toate caile, pentru ca e folosit inclusiv in rujuri, produse pentru par, parfumuri, o larga gama de medicamente. Cam cum ai putea calcula daca depasesti doza zilnica permisa? O intrebare deocamdata fara raspuns.
Tu ştii ce mănânci? Citeste pe etichetă!
17 august 2018

Din aceeaşi categorie:
Roşiile ne pot îmbolnăvi! Iată ce afecţiuni pot provoca sau pot agrava
(10 iulie 2020)
427 vizualizări
România, campioană la banii aruncaţi pe mâncare. Cât sparg românii
(6 decembrie 2018)
85 vizualizări
Cum să mănânci ciorba la restaurant?
(14 octombrie 2013)
1869 vizualizări
Truc esenţial. Cum să recunoşti rapid un vin de calitate
(18 mai 2018)
406 vizualizări
Topul producătorilor de bere din UE. Pe ce loc se află România
(9 august 2017)
368 vizualizări
Vinetele - izvor de vitamine
(26 iunie 2015)
400 vizualizări
Ce este laptele de aur. Băutura minune care te poate salva
(3 noiembrie 2020)
235 vizualizări
Şi sarea, nu numai zahărul, joacă un rol în diabet
(1 martie 2016)
272 vizualizări
Cum poate schimba culoarea ceştii gustul unei băuturi
(25 iunie 2013)
156 vizualizări
Studiu: La fast-food mai curat ca în restaurantele cu stele Michelin
(12 februarie 2018)
955 vizualizări
Cum să găteşti acasă un burger ca la restaurant
(23 mai 2015)
653 vizualizări
10 paşi simpli, de la începător la „connoisseur” de vin
(19 iunie 2017)
251 vizualizări
Seminţele de muştar au efect antiinflamator, previn cancerul şi ajută în slăbire
(24 noiembrie 2015)
1425 vizualizări
Patru linguriţe de ulei de măsline pe zi scad riscul de infarct în şase săptămâni
(22 noiembrie 2014)
100 vizualizări
Kaki, unul dintre fructele cu cel mai bogat conţinut nutriţional
(14 decembrie 2015)
490 vizualizări
Motivul pentru care unul dintre cele mai iubite fructe din lume ar putea dispărea
(24 ianuarie 2017)
113 vizualizări
De ce e bine să mănânci ananas după mesele copioase
(24 aprilie 2017)
1187 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Dacă ai jucat vreodată un slot și te-ai întrebat „Ce caută lămâia asta aici?”, nu
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole