Ghimbirul este un condiment de nelipsit din bucătăria chinezească, este versatil şi poate fi folosit şi la deserturi. Nu în ultimul rând trebuie ştiut despre ghmibir că este extrem de sănătos.
Este cunoscut în toată lumea şi are o aromă înţepătoare, uşor dulce şi lemnoasa.

Ceaiul de ghimbir este un bun remediu împotriva durerilor de stomac şi a greţurilor de dimineaţă. În Europa şi America de Nord, este folosit ca mirodeni pentru deserturi, biscuiţi, prăjituri, dar şi la băuturi. În Asia este folosit la toate felurile de mâncare ,de la aperitive şi antreuri,la salate şi murături.

În China,este prezent în majoritatea reţetelor cu carne şi legume în tigaie, iar în Japonia este murat pentru a se servi alături de sushi.

Ghimbirul proaspăt se poate decoji înainte de folosire,dar nu e necesar. Ajunge să fie spălat. Ghimbirul uscat este rădăcina care a fost uscată, măcinata şi a devenit pulbere. Ghimbirul măcinat îşi pierde aroma repede este recomandat să-l folosiţi pe cel proaspăt care poate fi congelat.

Deşi calităţile terapeutice ale rizomului de ghimbir erau cunoscute deja, cercetătorii occidentali nu au început să studieze cu atenţie efectele acestei plante de excepţie decât de la începutul anilor ‘80.

Nenumărate leacuri tradiţionale folosesc ghimbirul pentru combaterea febrei, durerii şi a stărilor de greaţă. Astăzi, sunt deja dovedite nenumărate efecte terapeutice, iar ghimbirul a pătruns cu succes şi în cosmetică. Responsabil pentru acest succes este în primul rând conţinutul de gingerol, shogaol şi zingerol al rizomilor de ghimbir, care stimulează circulaţia sângelui, activează metabolismul, te ajută să arzi grăsimile, regenerează pielea şi prezintă o acţiune puternic antioxidanta.

Este folosit împotriva durerilor de stomac, pentru uşurarea digestiei, în cazul senzaţiilor de vomă, al răului de avion sau de mare, al balonărilor abdominale şi al durerilor de ficat, dar şi pentru reducerea nivelului de colesterol şi pentru tratatarea bolilor de inimă.

Ceaiul de ghimbir, dar şi praful de ghimbir adăugat la o cană de lapte cald, este un remediu ideal în cazul răcelilor, pentru calmarea inflamaţiilor gâtului, a congestiei respiratorii, a sinuzitei şi a răguşelii, pentru scăderea febrei şi eliminarea mucozităţilor, iar împotriva astmului cele mai bune efecte se obţin cu tinctura de ghimbir.

În bucătărie ghimbirul este foarte apreciat pentru aroma şi iuţeală sa, fiind folosit în nenumărate reţete.