Orice iubitor de mancare trebuie sa ajunga cel putin o data in Florenta. Fiind un oras plin de muzee, trebuie sa stii ca nu poti merge sa vizitezi principalele obiective pe stomacul gol! Din fericire, fie ca vorbim despre mancarea din piata sau despre cea din restaurentele cu stele Michelin, Florenta lasa o impresie foarte buna la capitolul culinar!

La fel ca majoritatea italienilor, florentinii au o relatie foarte importanta cu bucataria lor. Au reguli foarte stricte privind mancarea si poti spune in ce luna te afli doar uitandu-te pe un meniu florentin. Cu toate acestea, bucataria acestui oras este una simpla si bazata pe doua ingrediente obligatorii: fasole si paine.

Multa lume spune ca cea mai buna perioada in care sa consumi preparate florentine este in lunile de toamna si de iarna, la caldura, alaturi de o sticla de Chianti. Asa cum am mentionat, fasolea este folosita in foarte multe retete, iar pastele sunt in general simple, cu sos de rosii sau cu ragu de vita, rata sau iepure.

Printre specialitatile florentine se numara lampredotto panini, un sandwich cu stomac de vita, o reteta care dateaza inca din secolul XV, maruntaie in sos de rosii sau crostini cu ficat de pui. Florentinii au gasit si o metoda delicioasa de a folosi creasta cocosului! Sa nu uitam nici de bistecca Fiorentina, o friptura de vita groasa de cel putin doua degete, trasa la gratar si servita fara sos.

La desert, florentinii servesc fructe proaspete sau biscotti inmuiati in Vin Santo. Tiramisu si alte deserturi cremoase nu lipsesc nici ele din meniurile restaurantelor din Florenta.

Cel mai bun mod de a te bucura de bucataria florentina este de a proceda asa cum fac localnicii. Incearca sa te indepartezi cat mai mult de zonele centrale. Pe stradutile laturalnice vei gasi cele mai bune trattorii! Iar daca mesele sunt pline, cu siguranta mancarea e buna!