Ardeiul iute are gustul specific datorită unui ingredient special numit capsaicină. Cantitatea de capsaicină determină cât de iute este ardeiul. Cu cât cantitatea este mai mare, cu atât ardeiul este mai iute.
De ce este ardeiul iute sănătos?
Capsaicina nu numai că oferă ardeiului gustul său iute, dar are de asemenea proprietăţi medicinale care îl fac unul dintre cele mai sănătoase alimente din lume.
Consumul de ardei iute are nenumărate beneficii pentru sănătate. Iată 10 dintre cele mai importante propietăţi terapeutice:
1. Ameliorează inflamaţiile
Datorită capsaicinei, ardeiul iute are puternice proprietăţi anti-inflamatorii. Capsaicina blochează efficient substanţa P, asociată cu procesele inflamatorii din corp. Consumul regulat de ardei iute poate fi o modalitate de prevenţie excelentă împotriva artritei.
2. Ameliorează durerea
Potrivit noilor cercetări în domeniu, ardeiul iute poate reduce în mod eficient durerea cauzată de artrită, psoriazis şi neuropatia diabetică.
3. Îmbunătăţeşte sănătatea cardiovasculară
A fost demonstrat că ardeii iuţi pot reduce colesterolul şi nivelul de trigliceride sau previni cheagurile de sânge. Culturile care folosesc ardeiul iute în abundenţă au niveluri mult mai scăzute ale bolilor de inimă şi trombozei.
4. Îmbunătăţesc digestia
Potrivit medicinei Ayurveda, gustul iute stimulează apetitul şi îmbunătăţeşte digestia. Alimentele care sunt digerate bine oferă organimsului nutrienţii necesari şi energie, şi alimentele care nu sunt digerate bine produc toxine. Propietăţi importante tinând cont de faptul că digestia este esenţială pentru sănătatea noastră.
5. Întăreşte imunitatea
Culoarea aprinsă de roşu a ardeiului iute provine de la conţinutul ridicat de beta-caroten, sau pro vitamina A. Doar câteva linguriţe de ardei iute pot oferi organismului o doză suplimentară de vitamina C şi A, care sunt esenţiale în prevenirea infecţiilor.
6. Previne cancerul de prostată
Cercetările reritoare la cancerul de prostată arată că capsaicina poate distruge în mod eficient celule canceroase. În urma unei terapii de patru săptămâni, capsaicina stopează cresterea celulelor cancerului de prostată, iar tumorile au fost reduse în mod semnificativ în cazul majorităţii testelor. Este recomandata administrarea unei cantitate de 400 mg de capsaicină de trei ori pe săptămână pentru a preveni cancerul de prostată.
7. Ajută în procesul de slăbire
Gustul iute al ardeiului creşte termogenza – procesul de generare a căldurii în organism. Procesul de termogenză arde calorii în mod suplimentar, care rezultă în scădere în greutate.
8. Previne ulcerul de stomac
S-a crezut mult timp în mod greşit că alimentele iuţi cauzează ulcerul de stomac. În prezent s-a confirmat că ardeiul iute nu cauzează ulcer, ci previne apariţia lui pentru că distruge bacteriile nocive şi stimulează secreţia de sucuri gastrice dcu rol preotector.
9. Previne diabetul de tip 2
Consumul regulat de ardei iute poate preveni diabetul de tip 2. Un studiu publicat in Jurnalul American de Nutriţie Clinică arată că dacă este consumat în mod regulat, ardeiul iute reduce nevoia organismului de secreţie a insulinei, reducând astfel nivelul glucozei din sânge după mese.
10. Scade tensiunea arterială
Ardeiul iute are efecte benefice asupra sistemului circulator, cum ar fi alimentarea elementelor vitale din structura celulară a capilarelor, venelor, arterelor şi ajutorul oferit pentru echilibrarea tensiunii arteriale. De aceea, ardeiul iute este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru hipertensiunea arterială, curăţă arterele şi contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rău sau trigliceridelor.
De ce este indicat consumul de ardei iute
8 septembrie 2017
- citeşte totul despre:
- ardei,
- iute,
- gust,
- ingredient,
- beneficii





Din aceeaşi categorie:
Beneficiile grapefruitului
(26 august 2013)
273 vizualizări
Pască rapidă fără aluat
(20 aprilie 2014)
273 vizualizări
Efectele benefice ale cafelei
(20 august 2013)
631 vizualizări
Efectele miraculoase ale gălbenuşului de ou
(16 septembrie 2013 - Cristina IANCU)
206 vizualizări
Magiunul de Topoloveni, la World Food Moscow 2014
(22 septembrie 2014)
122 vizualizări
Street-food este în trend şi în România
(2 iulie 2013 - Clara ION)
149 vizualizări
Ambalajele unor produselor alimentare conţin substanţe chimice nocive
(29 octombrie 2015)
96 vizualizări
Alimentele pe care NU trebuie să le reincălziţi niciodată - vă pot imbolnăvi!
(19 noiembrie 2015)
514 vizualizări
Care sunt metodele prin care poţi fi înşelat chiar în restaurantele mari
(24 mai 2017)
626 vizualizări
Foie gras-ul a fost interzis in California
(9 ianuarie 2019)
117 vizualizări
Cui îi este interzis să mănânce carne de porc
(13 ianuarie 2017)
164 vizualizări
Produsele lactate, legumele şi peştele gras, printre alimentele care ajută la păstrarea sănătăţii vederii
(3 martie 2016)
339 vizualizări
Zahărul, la fel de periculos ca şi tutunul
(16 februarie 2015)
136 vizualizări
Catina – bună la toate!
(6 ianuarie 2014)
461 vizualizări
Beneficiile nebănuite ale ciocolatei
(1 iulie 2013)
101 vizualizări
Oliver: Zahărul poate distruge vieţi şi ar trebui impozitat la fel ca tutunul
(6 ianuarie 2015)
143 vizualizări
17 ianuarie, Ziua Internaţională a Pizzei
(17 ianuarie 2021)
212 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Jocurile de noroc arată la fel în întreaga lume, însă dacă te uiți pe hartă, ai
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole