Sunt multe legume şi fructe a căror coajă o aruncăm. Însă, de multe ori, cojile de citrice, cartofi, avocado pot fi reutilizate fie la treburi casnice şi cosmetică, fie în alte produse şi reţete. Iată câteva din intrebuinţările acestora:

  1. Curăţă grăsimea de pe suprafeţele din bucătărie sau de pe veselă cu coajă de lămâie. Trebuie doar să adaugi puţină sare sau bicarbonat de sodiu pe suprafeţele grase şi să freci bine cu o coajă de lămâie.
  2. Curăţă petele de cafea de pe cana preferată tot cu coji de lămâie. Pune în cană gheaţă, sare şi coji de lămâie şi amesteca timp de 1-2 minute. Goleşte cana, clăteşte-o şi vei avea o cană strălucitoare.
  3. Pregăteşte un scrub pentru piele cu ajutorul cojilor de banană. Presara zahăr peste coaja de banană şi masează-te cu ele pe tot corpul.
  4. Revigoreaza-ţi faţa cu ajutorul cojilor de portocală sau grepfruit (evitând zona ochilor) sau hidratează tenul cu coajă de avocado.
  5. Cojile de cartofi, proaspăt curăţate, pot fi un revigorant pentru ochii obosiţi. Aplică-le pe zona de sub ochi timp de 15 minute şi vei vedea efectul.
  6. Din cojile rămase de la citrice poţi pregăti pudră uscată, pe care să o foloseşti apoi la alte reţete. Curăţă bine cojile rămase de partea albă şi amară şi lasă-le la uscat câteva zile. Pune-le apoi într-o râşnita şi transformă-le în pudră pe care să o păstrezi într-un borcan închis etanş.
  7. Poţi să faci zahăr aromatizat cu citrice pentru prăjituri. Fie adaugi în zahăr pudră pregătită anterior, fie pui în zahăr direct coji de citrice şi laşi uleiurile din ele să împrăştie aroma.
  8. În acelaşi fel poţi aromatiza uleiul, mierea sau oţetul.