Toamna vine cu scumpiri. Scoatem mai mulţi bani din portofel pentru cartofi, conserve, citrice, fasole boabe, dar şi pentru mărfuri nealimentare, cum ar fi tutunul, cărţile sau ziarele. Situaţia stă la fel şi pe partea de servicii, cel mai mult scumpindu-se serviciile poştale, apoi transportul aerian şi, în cele din urmă, şi serviciile de igienă şi cosmetică. Multe vor rămâne în acest stadiu, cel puţin în iarna aceasta, însă o legumă se lasă antrenată de ambientul preţurilor mari. Dacă în următoarea perioadă vrem roşii româneşti, vom plăti mai mult. Ministerul Agriculturii pare că renunţă treptat la programul ”Tomata”.

 

Ţară săracă, mâncare mai scumpă. Roşiile româneşti se vor scumpi la iarnă

Preţurile de consum în luna septembrie 2020 comparativ cu luna septembrie 2019 s-au majorat cu 2,5%, potrivit datelor transmise de Institutul Naţional de Statistică (INS). Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,96%, serviciile cu 2,89%, iar mărfurile nealimentare cu 0,62%.

 

Dar schimbările nu se opresc aici. Dacă la fasole nu ne aşteptăm să vedem un preţ mai mare în viitorul apropiat, pentru roşii se va alege un alt destin. Cauza: statul.

 

Ministerul agriculturii nu mai acordă subvenţii pentru a doua parte a programului ”Tomata”, astfel că agricultorii vor să-şi recupereze cheltuiala şi vor scumpi marfa. Şi în vară banii primiţi de gospodari pentru roşii au fost mai puţini decât cei promişi iniţial.

 

Constanta ar fi însemnat, în schimb, mai bine. De exemplu, banii oferiţi de guvern pentru culturile de roşii l-au ajutat pe Laurenţiu Mălăescu să îşi cumpere seminţe de calitate şi să îşi extindă solariile pe 1000 mp. Anul acesta, în vară, în loc de 3.000 de euro, a luat cu 700 mai puţin, iar pentru recolta de toamnă nu a primit nici măcat atât.

 

„La rectificarea bugetară nu s-au mai alocat bani pentru ciclul doi şi s-a terminat, nu se mai dau bani – vă descurcaţi pe cont propriu”, a spus fermierul Laurenţiu Mălăescu pentru Ştirile PRO TV.

 

Roşiile de import vor acapara piaţa

Povestea se repetă şi la ceilalţi agricultori, care, acum, în lipsa ajutorului de la stat, încearcă să-şi recupereze altfel costurile.

 

„Anul trecut preţul era de 5 – 6 lei, anul ăsta e de 6 – 7 lei, pe piaţă vorbesc”, a continuat acesta.

 

Cât despre programul ”Tomata”, Ministerul Agriculturii a transmis că, deocamndată: „Va analiza oportunitatea acordării unui ajutor de minimis pentru legume cultivate în spaţii protejate”. Este incert dacă acesta va mai da rod şi în viitor, dar clar este că ne întoarcem la vremurile în care magazinele şi pieţele se vor umple de roşii din alte ţări, la preţuri mai mari decât ar trebui.

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro