Merele se regasesc pe lista fructelor cu cele mai multe pesticide. Raportat la greutatea lor, cartofii şi merele au cantităţi imense de substanţe nocive organismului. Multe fructe sunt stropite cu pesticide, substante care provoaca probleme de sanatate.

 

Multi sunt cei care susţin că au un stil de viaţă sănătos pentru că mănâncă multe fructe şi legume proaspete. Ce nu ştiu e că dieta aceasta se poate dovedi una toxică pentru organism. Şi asta pentru că sunt produse din piaţă sau din supermarketuri care conţin multe substanţe dăunătoare.

 

„Cele mai nocive fructe sunt cele tratate de mai multe ori pe an, cum sunt, de pilda, merele sau piersicile, care sufera cel putin 20 de tratamente cu pesticide in 12 luni. Totodata, verdeturile precum spanacul sau salata verde sunt pline de substante nocive, pentru ca frunzele acestora retin foarte multe pesticide. La fel de periculoase sunt si radacinoasele, cum e telina, care se dezvolta in pamant si retine multe reziduuri din pesticide, dar si nitrati. Cat despre afine, castraveti, struguri sau cartofi, acestea sunt vegetale perisabile, care nu prea rezista la boli si la daunatori, asa ca sunt si ele tratate cu multe substante”, declara dr Gheorghe Mencinicopschi pentru libertatea.ro.

 

Mere toxice. Adevarul despre merele care te pot otravi

Semintele merelor contin cianura, o otrava letala pentru oameni si animale. Totusi, cantitatea de cianura din semintele de mere este destul de mica, asa ca trebuie sa stiti ca nu sunteti in pericol daca le consumati cu moderatie. In plus, semintele nu sunt letale daca sunt inghitite intregi, pentru ca sunt protejate de o membrana. Daca ele nu sunt mestecate si doar inghitite, trec neatinse prin sistemul digestiv si apoi ies din organism fara sa provoace probleme de sanatate. In schimb, daca sunt mestecate si sparte in timpul consumului, semintele de mere elibereaza aceasta substanta toxica in organism.

 

Vestea buna este ca semintele unui singur mar contin o cantitate mica de cianura, motiv pentru care nu pot pune in pericol sanatatea unui om.

 

Cianura este mortala la o doza de aproximativ 1 miligram pe kilogram de greutate corporala. In medie, o samanţa de mar conţine 0,49 mg de compusi cianogeni.

 

Numarul de seminţe intr-un mar variaza, insa un mar cu opt seminţe conţine circa 3,92 miligrame de cianura. O persoana care cantareste aproximativ 70 kilograme ar trebui sa manance peste 140 de seminţe pentru a ajunge la doza letala, adica 18 mere, arata studiile.

 

Cum iti dai seama daca ai suferit o intoxicatie cu cianura? Printre simptomele de otravire usoara se numara: tremuraturi, spasme, dureri de cap, ameteli, confuzie, anxietate, slabiciune, greata, agitatie si varsaturi. Doze mai mari pot cauza dificultati de respiratie, tensiune arteriala si ritm cardiac crescute si insuficienta renala. Reactiile adverse grave pot include coma, convulsii si stop respirator sau deces.

 

Si expunerea la cantitati mici de cianura poate fi periculoasa pentru anumite persoane. Cianura poate avea efecte negative asupra sanatatii creierului si inimii.

 

Chiar daca au o cantitate mica de cianura, semintele de mar nu sunt recomandate femeilor insarcinate, care alapteaza sau copiilor.

 

Un alt pericol sta ascuns in concentratul de suc de mere. Acest suc, daca nu este organic si nu provine dintr-o sursa controlata, poate contine arsenic, sustine celebrul Dr Oz. Cel mai indicat este sa bei suc de mere produs in casa din fructe sanatoase, netratate cu pesticide sau alte chimicale.

 

Recomandarea medicilor si specialistilor in nutritie este sa cumperi mere organice. Chiar si asa, aceste fructe trebuie spalate bine in apa cu otet, zeama de lamaie sau bicarbonat de sodiu.

 

 

 

 

SURSA: www.viva.ro