Ce aliment îţi mai poate aduce în acelaşi timp fericire, căldură, poate încălzi un oraş întreg şi este şi menţionat în Biblie? Ei bine, fisticul poate face toate acestea.
Iată opt lucruri pe care probabil nu le ştiai despre fistic:
1. Fisticul a fost cândva considerat mâncarea monarhilor
Legenda spune că Regina din Sheba a hotărât că fisticul este alimentul monarhilor, declarând ilegală cultivarea acestuia de către oamenii de rând. Mai mult, a decis ca toate culturile de fistic să devină proprietate a curţii regale.
2. Mango este vărul îndepărtat al fisticului
Mango şi fisticul provin din aceeaşi familie de arbori.
3. Zgomotul produs de spargerea cojii fisticului aduce noroc
În unele ţări, precum Rusia sau Israel, să auzi cum este spart fisticul înseamnă că vei avea noroc. În Orientul Mijlociu, mai ales, se spune că sunetul respectiv aduce fericirea într-o relaţie. Nu e de mirare că cele mai multe cupluri au ajuns la un moment dat să-şi dea întâlnirea sub un fistic.
4. În India, se crede că fisticul încălzeşte corpul, la propriu
În India, în lunile reci, oamenii fac exces de fistic, pe care-l numesc "nuca fierbinte". Se crede că poate încălzi o persoană din interior spre exterior.
5. Fisticul este unul dinte cei mai vechi arbori care înfloresc
Se crede că a apărut acum mii de ani, devenind astfel unul dintre cei mai vechi arbori din lume care au supravieţuit de-a lungul timpului.
6. Sunt doar două tipuri de nuci menţionate în Biblie
Se spune că fisticul a fost una dintre nucile pe care Adam le-a adus cu el pe pământ. Cealaltă este migdala.
7. Fisticul roşu, strategia de marketing a americanilor
Până în anii 80, fisticul era vopsit în roşu de căte comercianţii din SUA, pentru a-l face mai interesant în ochii cumpărătorilor.
8. Oraşul care funcţionează pe bază de "aur verde"
În 2014, Turcia şi-a propus să încălzească un oraş întreg cu energie regenerabilă produsă din cojile de fistic, urmând să creeze primul oraş eco care să funcţioneze cu ajutorul "aurului verde", aşa cum îl consideră aceştia. Cojile urmau să fie coapte într-un digestor, iar biogazul rezultat ar fi alimentat teoretic oraşul. Planurile sunt încă pe masă, notează tastemade.com