Cine nu-şi aduce aminte de compresele cu cartofi raşi şi spirt pe care le foloseau mamele şi bunicile pentru a trata febra când eram mici? Folosite încă din cele mai vechi timpuri ca „medicamente” naturale, cataplasmele cu cartofi, sucul, piureul sau decoctul din coji se numără printre remediile pe care le poţi prepara uşor... şi nu au efecte adverse. Bogate în vitamine (C, P, B6), minerale (fier, magneziu, potasiu) şi fibre insolubile, remediile pe bază de cartofi au proprietăţi diuretice, emoliente, calmante şi cicatrizante.

Sucul de cartofi, pansament pentru ulcer

 

Pentru a trata neplăcerile specifice gastritei şi ulcerului gastro-duodenal, fitoterapeuţii recomandă sucul de cartofi. Studiile realizate de-a lungul timpului au arătat că substanţele din suc ajută la reglarea secreţiilor gastrice şi au rolul de „pansament” în cazul ulcerului. Spală şi curăţă cartofii cu tot cu coajă, după care îi pui în storcător.

Pentru a trata simptomele ulcerului bea câte 2-3 păhărele de suc cu o oră înainte de masă, timp de 4-5 săptămâni. Consumă sucul imediat după stoarecere pentru a evita oxidarea lui. Dacă nu-ţi place gustul, poţi încerca să-l combini cu suc de morcov sau de lămâie. Pentru tratamentul gastritei hiperacide îndulceşte sucul de cartofi cu miere. Remediul aduce beneficii şi în cazul dispepsiei (indigestie), litiazei biliare, constipaţiei şi hemoroizilor.

Decoctul de cartofi, aliat hepato-biliar

 

Sucul de cartofi este un remediu valoros şi când vine vorba de afecţiunile hepatice sau cele biliare. Cunoscut ca fiind un bun protector hepatic, sucul ajută la prevenirea şi tratarea acestor probleme. Bea câte 2 pahare de suc (aproximativ 400 ml) de cartofi roşii pe zi, timp de o lună, după care faci o pauză de patru săptămâni.

Beneficii în cazul bolilor hepato-biliare aduce şi salata de cartofi cruzi raşi sau fierţi pe jumătate, în care adaugi puţin ulei de măsline, dar şi decoctul din coji. Spală bine şi curăţă coaja de la trei cartofi de mărime medie (albi sau roşii). Pune la fiert coaja în 250 ml de apă pentru 5-10 minute, filtrează şi bea câte 3 căni pe zi după mesele principale. Urmează cura timp de 3săptămâni.

Leacurile care alungă insomnia

 

Tulburile de somn şi migrenele se pot trata uşor cu ajutorul remediilor pe bază de cartofi. Datorită efectelor calmante şi a vitaminei B6 din conţinut, sucul de cartofi  este unul dintre cele mai accesibile „somnifere naturale”. Bea câte un pahar de suc seara, cu câteva ore înainte de culcare, pentru a avea parte de un somn odihnitor.

Pentru ca remediul să „acţioneze” pe deplin este indicat să bei suc pentru 14 zile. Sucul este şi un bun remediu pentru durerile cronice de cap. Consumă câte 100 ml de suc cu o jumătate de oră înainte de micul dejun şi încă 100 ml înaintea mesei de prânz, timp de 3 săptămâni.

Cataplasme cu cartofi

 

Remedii eficiente pentru alinarea durerilor, a arsurilor şi nu numai sunt şi compresele sau cataplasmele cu cartofi. Noi îţi venim în întâmpinare cu câteva idei:

-    arsuri – dă un cartof curăţat de coajă prin răzătoare şi aplică-l direct pe locul lezat;

-    noduli şi roşeaţă în urma injecţiilor sau a loviturilor – taie un cartof în felii mai groase şi aplică o felie pe locul inflamat;

-    dureri la mâini cauzate de artrită – prepară un terci din 2 cartofi daţi prin răzătoare, o mână de seminţe de in zdrobite şi o ceapă tocată mărunt. Pune amestecul într-o bucată mai mare de tifon pe care o înfăşori în jurul mâinii. Lasă peste noapte cataplasma şi repetă de câteva ori pe săptămână procedeul;

-    panariţiu (infecţie acută la un deget) – prepară un piure de cartofi pe care îl pui între 2 bucăţi de tifon. Pune compresa pe locul dureros cât este caldă şi ţine până se răceşte.