Bebeluşii nu concep o zi fără el, iar adulţii îl beau pentru gustul sănătos şi proprietăţile sănătoase. Laptele e unul din cele mai importante alimente, fiind consumat cu plăcere încă din cele mai vechi timpuri.
Se pare că băutul laptelui a devenit un obicei încă de acum 10.000 de ani, când primele animale au fost domesticite în diferite zone ale lumii. Teritoriile pe care s-a băut pentru prima dată lapte sunt cele ocupate în prezent de Afganistan şi Iran.
Cel mai hrănitor lapte este cel matern, care e nepreţuit pentru bebeluşi, ajutându-i să obţină toate substanţele nutritive necesare dezvoltării, până când pot trece la alte alimente. Din păcate, multe femei nu reuşesc să îşi alăpteze copiii decât pentru un timp scurt, rămânând destul de rapid fără lapte. Soluţia ideală este laptele praf conceput special pentru bebeluşi, care a fost introdus pe piaţa de Henry Nestle la mijlocul anilor 1.800.
Principalii producători de lapte nu sunt elveţienii, olandezii sau francezii, ci simpaticele văcuţe. Lor trebuie să le mulţumim pentru 90% din cantitatea de lapte din întreaga lume. Fiecare vacă produce în jur de 90 de pahare de lapte pe zi şi 200000 de pahare pe parcursul întregii vieţi. Un fermier poate mulge în jur de şase vaci pe oră.
Laptele este inamic al răcelii sau pericol pentru căile respiratorii? Unele teorii spun că atunci când eşti răcit nu ar trebui să consumi lapte sau produse lactate, deoarece acestea vor spori producţia de mucus. Totuşi, există şi concepţia ca un pahar de lapte cald îţi face bine atunci când eşti răcit şi ai probleme cu gâtul şi nasul. Nu ne rămâne decât să încercăm pe pielea noastră laptele ca leac pentru răceală şi să observăm efectul.
Sursele de lapte de pe întinsul globului sunt multiple. În afară de laptele de vacă, există şi alte variante gustoase şi sănătoase pe care le poţi încerca: laptele de capră, oaie sau bivoliţă. În magazine poţi găsi şi tipuri de lapte vegetarian, extrase din nucă de cocos, migdale, cânepă sau soia.
Mierea este îndulcitorul ideal pentru lapte, cele două produse fiind naturale şi completându-se perfect. Până şi John Lennon a fost inspirat de amestecul delicios, scoţând albumul Milk and Honey.
Laptele este ingredientul principal în producerea îngheţatei de casă, rezultatul final conţinând în jur de 60% lapte.
Diverse studii dermatologice arată faptul că un consum ridicat de lapte poate influenţa apariţia coşurilor sau înrăutăţirea formelor de acnee întâlnite în special la tineri.
Laptele este bogat în substanţe nutritive esenţiale pentru sănătatea organismului uman. Atunci când bei un pahar cu lapte, alimentezi corpul cu vitaminele A, D şi B12, precum şi cu potasiu, calciu, fosfor, zinc şi magneziu.
Date inedite despre lapte
27 septembrie 2013


Din aceeaşi categorie:
Cum preparaţi untul de casă?
(3 septembrie 2013 - Cristina IANCU)
594 vizualizări
Pălinca de scoruşe fabricată la Sfântu Gheorghe, o nouă medalie de aur
(15 martie 2016)
426 vizualizări
Băuturile pe care un barman nu le-ar comanda niciodată
(25 iunie 2017)
165 vizualizări
Avocado, ingredientul perfect pentru un mic dejun sănătos
(25 aprilie 2014)
159 vizualizări
Pâine de casă
(2 mai 2020)
299 vizualizări
Meniul zilei la Yell Wolf Pub. Cum prepari o „Ciorbă de pui” delicioasă
(26 noiembrie 2014)
226 vizualizări
Surplus în industria mondială de cacao
(17 martie 2017)
50 vizualizări
De ce s-a prăbuşit lanţul de restaurante al lui Jamie Oliver?
(25 mai 2019)
178 vizualizări
Care sunt cele şase lucruri care te influenţează atunci când comanzi de la un restaurant
(9 iunie 2017)
102 vizualizări
În zilele toride este recomandat să beţi ceai cald
(10 iulie 2016 - Constantin IANCU)
334 vizualizări
40 de producători români, la cel mai mare târg internaţional de agricultură ecologică
(5 februarie 2014)
381 vizualizări
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci un pumn de nuci, pe zi. Beneficiile sunt uluitoare
(16 februarie 2021)
297 vizualizări
Două vinuri româneşti, în topul celor mai bune 200 de băuturi din lume
(19 iunie 2014)
204 vizualizări
Usturoiul românesc merge la export, iar noi importăm usturoi contaminat!
(25 iulie 2017)
517 vizualizări
Iată ce flori sunt comestibile
(13 februarie 2020)
314 vizualizări
Un român aruncă anual circa 250 kg de alimente
(7 aprilie 2016)
298 vizualizări
Trucul simplu prin care poţi decoji instant ouăle fierte
(3 februarie 2017)
462 vizualizări
.jpg?width=60&height=60&cropratio=1:1&image=/images/stories/fructe(1).jpg)
Fructele cu cele mai puține calorii. Drept urmare, consumul lor poate reduce

Să începem direct: dacă ai deschis articolul ăsta, probabil vrei să afli cum
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole