Bebeluşii nu concep o zi fără el, iar adulţii îl beau pentru gustul sănătos şi proprietăţile sănătoase. Laptele e unul din cele mai importante alimente, fiind consumat cu plăcere încă din cele mai vechi timpuri.
Se pare că băutul laptelui a devenit un obicei încă de acum 10.000 de ani, când primele animale au fost domesticite în diferite zone ale lumii. Teritoriile pe care s-a băut pentru prima dată lapte sunt cele ocupate în prezent de Afganistan şi Iran.
Cel mai hrănitor lapte este cel matern, care e nepreţuit pentru bebeluşi, ajutându-i să obţină toate substanţele nutritive necesare dezvoltării, până când pot trece la alte alimente. Din păcate, multe femei nu reuşesc să îşi alăpteze copiii decât pentru un timp scurt, rămânând destul de rapid fără lapte. Soluţia ideală este laptele praf conceput special pentru bebeluşi, care a fost introdus pe piaţa de Henry Nestle la mijlocul anilor 1.800.
Principalii producători de lapte nu sunt elveţienii, olandezii sau francezii, ci simpaticele văcuţe. Lor trebuie să le mulţumim pentru 90% din cantitatea de lapte din întreaga lume. Fiecare vacă produce în jur de 90 de pahare de lapte pe zi şi 200000 de pahare pe parcursul întregii vieţi. Un fermier poate mulge în jur de şase vaci pe oră.
Laptele este inamic al răcelii sau pericol pentru căile respiratorii? Unele teorii spun că atunci când eşti răcit nu ar trebui să consumi lapte sau produse lactate, deoarece acestea vor spori producţia de mucus. Totuşi, există şi concepţia ca un pahar de lapte cald îţi face bine atunci când eşti răcit şi ai probleme cu gâtul şi nasul. Nu ne rămâne decât să încercăm pe pielea noastră laptele ca leac pentru răceală şi să observăm efectul.
Sursele de lapte de pe întinsul globului sunt multiple. În afară de laptele de vacă, există şi alte variante gustoase şi sănătoase pe care le poţi încerca: laptele de capră, oaie sau bivoliţă. În magazine poţi găsi şi tipuri de lapte vegetarian, extrase din nucă de cocos, migdale, cânepă sau soia.
Mierea este îndulcitorul ideal pentru lapte, cele două produse fiind naturale şi completându-se perfect. Până şi John Lennon a fost inspirat de amestecul delicios, scoţând albumul Milk and Honey.
Laptele este ingredientul principal în producerea îngheţatei de casă, rezultatul final conţinând în jur de 60% lapte.
Diverse studii dermatologice arată faptul că un consum ridicat de lapte poate influenţa apariţia coşurilor sau înrăutăţirea formelor de acnee întâlnite în special la tineri.
Laptele este bogat în substanţe nutritive esenţiale pentru sănătatea organismului uman. Atunci când bei un pahar cu lapte, alimentezi corpul cu vitaminele A, D şi B12, precum şi cu potasiu, calciu, fosfor, zinc şi magneziu.
Date inedite despre lapte
27 septembrie 2013


Din aceeaşi categorie:
40 de producători români, la cel mai mare târg internaţional de agricultură ecologică
(5 februarie 2014)
390 vizualizări
Fructul zeilor
(27 decembrie 2013)
702 vizualizări
Clătitele fac înconjurul lumii
(2 octombrie 2013)
382 vizualizări
De ce alcoolul te adoarme, apoi te face mai alert?
(14 mai 2017)
632 vizualizări
Toast fără pâine. Ideea genială ca să foloseşti cartofii dulci
(26 februarie 2017)
594 vizualizări
Cinci lucruri despre cafea pe care probabil nu le stiai
(21 iunie 2019)
123 vizualizări
Loturi de îngheţată, retrase din lanţul de hipermarketuri Cora, inclusiv din Ploieşti
(31 iulie 2021)
154 vizualizări
Murături în saramură sau în oţet
(29 septembrie 2013)
905 vizualizări
Curcan umplut- un deliciu pentru Revelion
(31 decembrie 2020)
523 vizualizări
Ce nu ţi-a zis nimeni despre data de expirare a alimentelor pe care le consumi
(18 august 2018)
964 vizualizări
Truc esenţial. Cum să recunoşti rapid un vin de calitate
(18 mai 2018)
406 vizualizări
Cinci asocieri periculoase de medicamente cu alimente care vă îmbolnăvesc
(18 iunie 2014)
345 vizualizări
6 greşeli pe care le faci atunci când prepari SUPĂ
(8 martie 2014)
300 vizualizări
Otrava din farfurie. Şi tu pui aşa ceva în ciorbă, fără să ştii că este extrem de toxic
(4 martie 2020)
987 vizualizări
Efectele nebănuite ale porumbului fiert
(3 august 2015)
237 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
(2 aprilie 2024)
317 vizualizări
Ardeiul iute, beneficii miraculoase pentru sănătate
(17 iunie 2016)
227 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Dacă ai jucat vreodată un slot și te-ai întrebat „Ce caută lămâia asta aici?”, nu
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole