Uleiul dă delicateţe, oţetul sau lămâia - frăgezime, iar condimentele - gust, aromă. Acesta este secretul care stă la baza sosului marinat, cea mai bună metodă pentru a face o friptură gustoasă!
Sosurile marinate dau gust cărnii, peştelui şi legumelor. Cuvântul marinata provine din latinescul "marinară", care înseamnă "de mare". A marina însemna, iniţial, păstrarea cărnii în apă de mare sau în apă sărată. Acum, "a marina" înseamnă să sporeşti aroma cărnii, peştelui, legumelor după ce acestea sunt bine unse cu un sos special şi se lăsă o perioadă de timp să stea. În general, procesul va determina şi frăgezirea cărnii.
Sosul marinat este exact ceea ce îi trebuie unei mâncări să aibă un gust aparte. Care este secretul acestui sos? Totul depinde de alimentele cărora vrei să le dai gust şi aromă sau de ingredientele pe care doreşti să le combini; mai exact: de inspiraţie.
Există sute de reţete de sosuri marinate şi nu există o soluţie secretă, după care să te orientezi când imaginezi un nou astfel de sos. Dar trebuie să ţii cont că, în general, sosurile marinate au trei componente de bază: o parte acidă, ca vinul, lămâia sau oţetul, la care se adăugă un pic de ulei şi condimente: usturoi, ceapă, condimente, verdeaţă. Nu există reguli stricte. Componenta acidă ajuta la frăgezire, uleiul leagă sosul, iar restul ingredientelor dau savoare. Marinata este de obicei un sos lichid, dar poate fi şi o compoziţie solidă.
Marinata pas cu pas
Să spunem că avem o bucată de carne de porc, tăiată felii. Punem o ceaşcă şi jumătate de vin roşu într-un bol. Adăugăm, potrivit reţetei, ulei: două linguriţe de ulei de măsline e perfect. Usturoiul este ideal pentru a da gust cărnii şi va diminua uşor din puterea vinului roşu. Adăugăm, aşadar, câţiva căţei tocaţi. Sovârvul este verdeaţa recomandată pentru carnea de porc. O linguriţă de verdeaţă tocată ajunge. Dintre condimente, muştarul se potriveşte bine. Mai adăugăm sare şi piper şi amestecăm bine. Acum punem carnea în sos şi o lăsăm o oră - două. Potem marina carnea şi la temperatura camerei, dar dacă nu o folosim în ora următoare, e mai bine să o ţinem la frigider!
În general, carnea trebuie preparată imediat după marinare (prăjită, făcută la grătar etc), pentru că bacteriile se formează rapid, dacă sosul este ţinut prea mult. Din acelaşi motiv, nu trebuie refolosit niciodată sosul!
Timpul de marinare depinde de tipul de alimente marinate şi de ingrediente. Carnea se poate marina timp de maxim două zile, în timp ce peştelui îi sunt suficiente 30 de minute. Acest interval de timp este valabil şi pentru legume. Pentru carnea de pui, 24 de ore sunt suficiente.
Sfaturi utile
Pentru ca sosul să pătrundă bine în carne, înţeapă suprafaţa cărnii cu o furculiţă;
Dacă te grăbeşti, taie carnea în bucăţi mai mici;
Taie cât mai mici verdeaţa, usturoiul şi ceapa, pentru un maxim de aromă;
Nu uita să întorci din când în când carnea în sosul marinat, pentru a se pătrunde uniform;
În afară de vin, lămâie, oţet, ia în considerare şi sucuri de fructe, sos de soia sau chiar berea;
Nu uita de legume de sezon, care dau gust: ardei, ridichi;
Nu ţine sosul pentru marinat în vase de metal sau aluminiu, pentru că reduc din aroma acestuia. Alege un recipient de plastic.