Mulţi oameni au tendinţa de a împărţi sticlele de apă din care beau cu prietenii, fără să se întrebe înainte cât de sănătos este. Dacă şi tu ai acest obicei, poate ai vrea să ştii ce se întâmplă de fiecare dată când îţi oferi cu generozitate sticla prietenului tău însetat.

Atunci când împarţi o sticlă cu cineva, şansele să poţi lua una sau mai multe boli în urma acestui act sunt destul de mari. Orice împărţire a băuturilor cu o altă persoană implică un schimb de salivă şi, implicit, de germeni şi virusuri.

Cel mai adesea, este vorba de germeni şi virusuri care cauzează roşeaţă în gât, răceală, gripă şi oreion – cam tot ce te-au avertizat părinţii când erai mai mic când te sfătuiau să nu bei după alţii. În cazuri rare şi mai periculoase, şi meningita poate fi transmisă pe această cale.

Totuşi, riscurile nu se termină acolo. Mai există şi pericolul de a te trezi infectat cu virusul herpes simplex, care se transmite prin salivă şi sărut. Problema cu acest virus este că nu te va mai părăsi după şi, din când în când, dacă te simţi stresat sau dacă te expui la temperaturi mari, îţi vor apărea mai multe umflături apoase şi dureroase pe buze – deci chiar vrei să rişti să te infectezi cu un virus incurabil doar pentru că ţi-era prea sete? Pe lângă asta, mai există şi posibilitatea de a face mononucleoză – zisă şi boala sărutului, pentru că se transmite prin salivă.

Deşi puţin probabil, este bine însă să eviţi să bei după cineva care suferă de hepatita B. Site-ul CDC menţionează că activităţile care implică contact al mucoaselor cu sânge şi lichide infectate (precum saliva şi sperma) sunt modalităţi de contactare a virusului.

Dacă vrei să fii sigur că nu rişti nimic, poţi să te abţii data viitoare când vine vorba să împarţi o sticlă cu o altă persoană. Dacă asta este însă prea greu, poţi aplica următoarea regulă: nu împărţi sticla cu cineva cu care nu te-ai simţi confortabil să îl săruţi pe buze.