Tuturor ne plac ciorbele cu gust acrişor, chiar şi copiilor, dar pentru a obţine un gust optim este necesar să cunoaştem mai multe metode de acrit ciorbele.

 

Supele sau ciorbele sunt aproape nelipsite de la mesele principale ale zilei, în orice sezon. Ciorbele fierbinţi sunt preferate în sezonul rece, iar cele reci, în sezonul cald, bineînţeles. indiferent că sunt servite calde sau reci, acestea pot fi acrite, după gust, cu diverse ingrediente.

 

În sezonul rece avem avantajul conservelor puse de toamna: suc de roşii, bulion, borş şi murăturile. Toate pot fi folosite la acrit ciorbele. Însă şi în sezonul cald avem multe metode de a acri ciorbele, chiar dacă ne lipsesc conservele.

 

Metode de acrit ciorbele în sezonul cald:

  • Metoda fructelor verzi: corcoduşe, caise, struguri, agrişe, etc. Fructele verzi sunt foarte utile pentru a acri ciorbele vara, atât în stare crudă, cât şi sub formă de pastă. Se adaugă în ciorbe spre final de fierbere şi se pot îndepărta în timpul servirii. Foarte cunoscut pentru acrit ciorbele este bulionul de corcoduşe, de exemplu. Acesta se prepară prin fierberea corcoduşelor în apă cât să fie acoperite, apoi pasate şi asezonată pasta cu sare, după gust.

 

  • Metoda laptelui acru (lapte bătut, kefir sau iaurt). Este tot o metodă de a acri ciorbele vara, pentru că aceste ciorbe sunt delicioase reci, de la frigider. Laptele acru este considerat un bun digestiv, îănsă trebuie adăugat cu atenţie în ciorbele fierbinţi, pentru a nu se brânzi. Laptele acru se amestecă mai întâi cu putină supă fierbinte până se apropie de temperatura din oală. Apoi se toarnă în fir subţire, în supă, amestecând continuu până la omogenizare.

 

  • Metoda roşiilor proaspete. Roşiile proaspete sunt printre cele mai folosite pentru a acri ciorbele vara. Se adaugă curăţate de pieliţă şi tocate mărunt, sau transformate în suc, la final de fierbere a ciorbei. Dau gust bun, dar şi un plus de sănătate.

 

  • Metoda sucului de lămâie sau a oţetului. Această metodă este comună şi pentru sezonul cald şi pentru cel rece. Atât sucul de lămâie cât şi oţetul se pot adăuga în ciorbe, după gust, fie la final de fierbere, fie în timpul servirii. Una dintre cele mai cunoscute ciorbe acrită cu zeamă de lămâie este ciorba de pui a la grec.

 

Metode de a acri ciorbele în sezonul rece:

  • Metoda conservelor de roşii preparate la finalul verii, special pentru a acri preparatele. Enumerăm aici sucul de roşii, dar şi roşiile cu zarzavat pentru ciorbe, care dau gust, culoare şi consistenţă acestora.

 

  • Zeama de varză şi cea de murături reprezintă o altă metodă de a acri ciorbele în sezonul rece. cele mai apreciate ciorbe sunt cele acrite cu zeamă de varză. Una dintre acestea este ciorba de varză murată cu afumătură de porc. Zeama de varză este şi foarte recomandată de nutriţionişti ca fiind plină de sănătate. Procesul de fermentaţie prin care trec legumele murate fac ca zeama acestora să conţină multe substanţe benefice organismului, iar condimentele folosite la murare vor da un plus de savoare ciorbei acrită astfel. Zeama de murături se adaugă în ciorbe după ce toate ingredientele au fiert. Se mai lasă ciorbele să fiarbă pentru 10 minute, apoi se stinge focul.

 

  • Metoda borşului din tărâţe. Un borş bun, preparat în casă este plin de vitaminele din complexul B şi este numai bun pentru a stimula digestia. Ciorbele acrite cu borş sunt des întâlnite în regiunile: Moldova, Muntenia şi Dobrogea. Înainte de a-l adăuga în ciorbă, borşul se fierbe separat aproximativ 30 de minute. La fel ca şi zeama de murături, se adaugă în ciorbe după ce toate ingredientele au fiert. Ciorbele acrite cu borş capătă denumirea de borşuri. Acestea sunt câteva exemple de metode de acrit ciorbele, însă, în funcţie de regiuni, puteţi descoperi multe altele.

 

 

Sursa: www.retetefeldefel.ro