Pentru cei care aleg, din diverse motive – religioase sau de sănătate -, să postească sau să urmeze o dietă vegetariană nutriţioniştii fac o serie de recomandări, afirmând că o astfel de ”terapie”, înainte de Crăciun, are anumite beneficii.
„Referitor la această dietă se ridică deseori următoarea întrebare: poate acest program alimentar să furnizeze nutrienţii necesari unei bune funcţionări a organismului? Răspunsul este: categoric da. O dietă vegetariană diversă, care să includă: fructe, legume, cereale, nuci şi seminţe, acoperă necesarul zilnic nutritiv de proteine, carbohidraţi, lipide şi vitamine”, afirmă nutriţionistul Lygia Alexandrescu.
Potrivit acesteia, aproape toate alimentele, cu excepţia alcoolului şi zahărului, sunt surse de proteine: cartofii, pâinea integrală, orezul, spanacul, broccoli, alunele, mazărea, untul de arahide, tofu, laptele de soia şi lintea sunt doar câteva exemple de surse de proteine vegetale.
Nutriţionistul precizează că dieta echilibrată trebuie să conţină grăsimi de calitate superioară.
„Dietele vegetariene sunt sărace în lipide, ceea ce explică incidenţa scăzută la boli cardiovasculare, afecţiuni cronice şi cancer la vegetarieni. Surse de grăsimi care ar putea fi utilizate limitat sunt: uleiul de măsline, nucile, alunele, untul de alune, seminţele, avocado şi nuca de cocos. O problemă ar fi vitamina D, ea nu se găseşte în alimentele vegetariene, dar organismul o poate sintetiza prin expunere la soare. Expunerea la soare pe timpul verii timp de 15 minute, de 2-3 ori pe săptămână, este suficientă pentru sinteza vitaminei D”, arată nutriţionistul.
Ea susţine că mineralele sunt o categorie importantă de microelemente esenţiale pentru un bun sistem imunitar, mai ales în sezonul rece.
De asemenea, calciul, mineralul necesar unui sistem osos echilibrat, se găseşte în: legume proaspete cu frunze verzi (salată verde), tofu, seminţe de susan, soia, smochine şi broccoli.
Lygia Alexandrescu spune că zincul este furnizat de alimentele vegetariene, chiar în cantitate mai mare decât cea recomandată zilnic. Se găseşte în cereale neprelucrate, legume proaspete şi nuci.
„Fierul este, de asemenea, un mineral valoros, mai ales în post. Fasolea uscată şi legumele verzi sunt principalele surse de fier din hrana vegetariană. Absorbţia fierului este favorizată de prezenţa vitaminei C şi deci consumul alimentelor bogate în vitamina C, alături de cele bogate în fier, este mai mult decât recomandat. Alte surse de fier sunt: lintea, soia, mazărea, prunele, smochinele, strugurii şi sfecla roşie”, declară nutriţionistul.
În opinia acesteia, marea problemă este aportul alimentar de vitamina B12 în post, vitamină care este conţinută în cantităţi limitate în alimentele de provenienţă vegetală.
„Aşadar suplimentele de vitamina B12 sunt recomandate în această perioadă, dacă există o carenţă rezultată în urma testelor. În afară de faptul că poate acoperi fără probleme necesităţile nutritive ale organismului, dieta vegetariană înainte de Crăciun are o serie de beneficii: normalizează presiunea sângelui şi nivelul colesterolului, curăţă arterele şi aspectul dermal, dă energie şi vitalitate, digestie uşoară, memorie bună şi capacitate de concentrare crescută. Şi toate aceste beneficii obţinute în urma unui program alimentar vegetarian se explică practic prin creşterea cantităţii de vitamine şi minerale consumate; acestea ajută la întărirea sistemului imunitar, menţin oasele puternice, ajută digestia şi menţin greutatea corporală normală„, mai explică nutriţionistul.
SURSA: AGERPRES