Chardonnay-ul este considerat a fi regele vinurilor albe, iar motivul pentru popularitatea acestui soi de vin este gustul complex şi aroma sa distinctă.
Deseori miroase a mere, citrice, piersici sau fructe exotice. Este printre puţinele soiuri de vinuri albe care se pretează la a fi păstrate în butoaie de stejar, care îi conferă o aromă aparte. Fiecare Chardonnay îşi are particularităţile sale date de componenta solului în care a crescut via respectivă, de numărul de zile însorite de care a avut parte în acel an şi nu în ultimul rând trăsături particulare obţinute prin procesul de vinificare.
Chardonnay este deobicei un vin sec şi se recomandă a fi consumat cu preparate culinare din carne de pui, peşte sau fructe de mare. Dintre brânzeturile care se portivesc cu Chardonnay - ul amintesc câteva dintre sortimentele cremoase, nematurate cum sunt Brie, brânză Cheddar sau vreun alt fel de brânză de vacă sau de capră, cremos şi cu o aromă fină.
Chardonnay-ul trebuie servit rece la o temperatură aproximativă de 9 - 10 grade. Cele mai multe tipuri de vin Chardonnay nu se pretează învechirii, există totuşi cazuri când acestea pot fi păstrate până la o perioadă cuprinsă între 5 şi 10 ani. Pentru că este un vin special, Chardonnay -ul este printre soiurile cărora le este destinat un anumit tip de pahare şi un anumit tip de sticlă pentru a fi îmbuteliat. Formă specială a paharelor permite celui care degustă vinul să simtă cât mai bine toate nuanţele vinului, iar designul deosebit al sticlei, care este mai lată la baza decât sticlele obişnuite fac ca acest sortiment să iasă în evidenţă.
Cu ce mâncare se potriveşte Chardonnay-ul?
28 septembrie 2013





Din aceeaşi categorie:
Vinurile de Budureasca, opt medalii de aur în concursuri internaţionale
(4 octombrie 2013)
179 vizualizări
Cătina-elixirul zeilor
(10 februarie 2020 - Cristina IANCU)
457 vizualizări
Care sunt cele mai sănătoase fructe şi legume pentru consum în România.
(27 iunie 2019)
127 vizualizări
1.000 de kilograme de gălbenuş de ou lichid contaminat cu Fipronil, provenit din Germania, găsite în Timiş
(11 august 2017)
85 vizualizări
Cele mai rapide reţete de salate
(20 iulie 2013 - Clara ION)
259 vizualizări
Curry, un condiment pentru sănătate
(19 decembrie 2013)
202 vizualizări
Lucruri inedite despre mere
(28 martie 2025)
265 vizualizări
Aperol Spritz - Istoria unui secret italian bine păstrat
(2 mai 2019)
455 vizualizări
Sfecla roşie, un miracol pentru sănătate
(2 februarie 2014)
223 vizualizări
Grecia, locul perfect pentru o vacanţă culinară
(23 ianuarie 2017)
280 vizualizări
Alimente care ajută la detoxifierea organismului
(15 iulie 2013 - Clara ION)
181 vizualizări
Temperatura optimă a vinului
(5 iulie 2013 - Clara ION)
220 vizualizări
Ce alimente neobişnuite provoacă balonare
(27 martie 2017)
690 vizualizări
Pepenele roşu, desertul ideal în lunile de vară
(8 iulie 2014)
162 vizualizări
Adori cafeaua? Ce rişti dacă bei prea multă
(11 august 2013)
167 vizualizări
Alimentaţia adecvată pentru persoanele în vârstă
(13 noiembrie 2015)
756 vizualizări
Când devin ouăle periculoase pentru sănătate?
(23 martie 2019)
222 vizualizări
.jpg?width=60&height=60&cropratio=1:1&image=/images/stories/fructe(1).jpg)
Fructele cu cele mai puține calorii. Drept urmare, consumul lor poate reduce

Să începem direct: dacă ai deschis articolul ăsta, probabil vrei să afli cum
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole