Chardonnay-ul este considerat a fi regele vinurilor albe, iar motivul pentru popularitatea acestui soi de vin este gustul complex şi aroma sa distinctă.

Deseori miroase a mere, citrice, piersici sau fructe exotice. Este printre puţinele soiuri de vinuri albe care se pretează la a fi păstrate în butoaie de stejar, care îi conferă o aromă aparte. Fiecare Chardonnay îşi are particularităţile sale date de componenta solului în care a crescut via respectivă, de numărul de zile însorite de care a avut parte în acel an şi nu în ultimul rând trăsături particulare obţinute prin procesul de vinificare.

Chardonnay este deobicei un vin sec şi se recomandă a fi consumat cu preparate culinare din carne de pui, peşte sau fructe de mare. Dintre brânzeturile care se portivesc cu Chardonnay - ul amintesc câteva dintre sortimentele cremoase, nematurate cum sunt Brie, brânză Cheddar sau vreun alt fel de brânză de vacă sau de capră, cremos şi cu o aromă fină.

Chardonnay-ul trebuie servit rece la o temperatură aproximativă de 9 - 10 grade. Cele mai multe tipuri de vin Chardonnay nu se pretează învechirii, există totuşi cazuri când acestea pot fi păstrate până la o perioadă cuprinsă între 5 şi 10 ani. Pentru că este un vin special, Chardonnay -ul este printre soiurile cărora le este destinat un anumit tip de pahare şi un anumit tip de sticlă pentru a fi îmbuteliat. Formă specială a paharelor permite celui care degustă vinul să simtă cât mai bine toate nuanţele vinului, iar designul deosebit al sticlei, care este mai lată la baza decât sticlele obişnuite fac ca acest sortiment să iasă în evidenţă.