Pentru a putea prepara această plăcintă, trebuie, în primul rând, să cumpărăm foi yufka. Odată ce aţi găsit foile, mai departe este foarte simplu.

Ingrediente:

1 pachet foi yufka

2 cepe

300g brânză feta

4-500g lobodă roşie şi frunze de sfeclă mangold (sau 500g spanac)

1 ou

ulei

sare, piper

Mod de preparare:

Pentru umplutură, se căleşte (până aproape se caramelizează, să fie de culoare rumenă) ceapa în ulei de măsline. Apoi, se pune toată verdeaţa tăiată mărunt, se piperează (nu se pune acum sare deoarece brânză este sărată) şi se lasă la foc mic, până se înmoaie toată verdeaţă. Dacă nu aveţi frunze de sfeclă mangold, sau lobodă roşie, se poate face borek şi cu spanac. Apoi, se lasă la răcit, după care se amestecă cu brânza feta, pe care o sfărâmaţi şi se adaugă oul bătut bine.

Se pune un strat de foi în tavă, se ung cu o pensulă cu ulei, (aici se poate face dacă vreţi şi un amestec de ouă cu ulei). Urmează un strat de umplutură (o împărţiţi în două), din nou un strat de foi. La fel unse cu ulei. Apoi ultimul strat de umplutură, şi “capacul” de foi. Marginile de foi care dau pe afară din tava se îndoaie către interior şi “se închide” plăcintă. Se unge ultimul strat cu ulei şi se pune la cuptor, la 180C, apoximativ 30 minute.

Timpul de coacere depinde de grosimea foilor şi cum vă merge cuptorul de bine, aşa că verificaţi din când în când să nu se ardă. Plăcinta trebuie să aibă o crustă crocantă deasupra, frumos colorată. O puteţi savura caldă, dar nu fierbinte, pa lângă cu un vin alb, demisec, care poate tăia gustul bogat şi sărat al plăcintei.

 Borek se poate face şi cu alte umpluturi: cu carne tocată de vită sau miel, cu alte legume, cu altă verdeaţă, cu urda în loc de feta. Puneţi ardei iute, cimbru, rozmarin, presaraţi deasupra seminţe de susan sau mac. Există destule posibilităţi.

Poftă bună!

Sursa: bucatarialuiradu.uk.co