Uşor acrişoare, dulci ca mierea sau amărui, multe flori pot fi gustate împreună cu o salată de verdeţuri sau o prăjitură de ciocolată. Nu le găseşti în magazinele alimentare, dar le poţi cultiva în grădină sau pe balcon.

Florile dulci de salcâm, îmbrăcate în aluat de clătite şi prăjite sunt deliciul copiilor în unele zone ale ţării. Poate că ai gustat şi tu când erai mică şi mergeai la ţară, la bunici. Tot de la bunica ştii, probabil, că florile proaspete de păpădie se consumă la salată, iar florile de dovleac pot fi umplute cu carne. Dar ştiai că şi crăiţele sunt bune crude? Au un gust uşor acrişor, ca de lămâie, şi le poţi cultiva cu uşurinţă în grădină sau în jardinieră, pe balcon.

De la florile comestibile se consumă doar petalele, fără pistil şi stamine.

Condimente delicate

Călţunaşii roşii-portocalii cresc fără pretenţii în orice grădină de legume. Fac mofturi doar dacă îi cultivi la ghivece şi puţini dintre ei înfloresc. Dar, în curte, în aer liber şi soare, înfloresc toată vara. Gustul lor iute îţi va aduce aminte de ridichile de primăvară. De asemenea, crizantemele au un gust uşor picant. Nu uita să consumi doar petalele culese dimineaţa. În luna iulie, încă le mai poţi cultiva în grădină şi vei avea flori proaspete în septembrie şi octombrie. Nu uita să le plantezi la umbră şi să le uzi foarte bine.

Flori comestibile pentru decoruri dulci

Florile mici şi delicate de levănţică sunt potrivite pentru un tort de ciocolată. Au un gust care te duce cu gândul la portocale şi lămâi. Cultivă această plantă în plin soare, pentru că la umbră va face mai puţine flori, şi nu uita să o uzi de două ori pe săptămână. Tot pentru ornarea prăjiturilor mai poţi folosi petale de garofiţe, flori care cresc la fel de bine în ghiveci, cât şi în grădină. Iar, dacă vrei să le oferi musafirilor un suc cât mai rece şi parfumat, pregăteşte cuburi de gheaţă cu petale de trandafir. Dacă mai ai panseluţe prin grădină, decorează prăjiturile cremoase cu petalele lor intens colorate care au un gust uşor mentolat.