Ceapa murată trebuie să aibă un loc de cinste în cămara ta pentru iarnă. Îţi ia aproximativ 10 minute să o pregăteşti şi are un gust pe care nu-l uiţi prea uşor. Ceapa roşie murată poate fi folosită în multe feluri. O poţi pune în sandvişuri, în salatele de iarnă, lângă fripturi - da o pată de culoare mâncărurilor şi o textură crocantă.
Ingrediente:
1 ceapă roşie fermă
1/2 linguriţă zahăr
1/2 linguriţă sare
177 ml oţet
1 căţel de usturoi, tăiat în jumătate
5 boabe de piper negru
5 boabe de ienibahar
3 crenguţe de cimbru
1 mic chili uscat
Pasul 1: pune 450-700ml apă la fiert. Între timp, taie ceapă felii. Curăţă căţelul de usturoi şi taie-l în două.
Pasul 2: dizolvă zahărul şi sarea. În borcanul de sticlă în care vei pune ceapă, pune zahărul, sarea, oţetul (oţet de orez, oţet de vin alb sau oţet de mere) şi celelalte condimente. Amestecă bine până se dizolvă.
Pasul 3: pune ceapă tăiată într-o sită, deasupra chiuvetei şi toarnă apă clocotită peste ea. Las-o să se scurgă bine.
Pasul 4: pune ceapă în borcane şi amesteca bine să se amestece cu celelalte ingrediente.
Pasul 5: Ceapă va fi gata de mâncat după 30 de minute, dar este bună şi după câteva săptămâni. Totuşi, gustul cel mai intens îl va avea în prima săptămână.
Tips:
Pune ceapă în recipiente din sticlă sau ceramică. Cele mai multe metale vor reacţiona cu oţetul, iar plasticul vă absorbi aromele.