Nu, ochii nu îţi joacă feste şi nu este doar o dorinţă de-a ta – ciocolată chiar este bună pentru tine. Ciocolată neagră are o mulţime de beneficii pentru sănătate şi este bună pentru organismul tău. Dacă erai în căutarea unei scuze pentru cel mai cunoscut aliment la nivel mondial – iată câteva beneficii ale ciocolatei:

 

1. Ciocolata te face mai subţire

 

Poate că nu va fi pe lista nutriţioniştilor, însă mai multe studii au sugerat ca un consum moderat de ciocolată te ajuta să ai o talie subţire. Un studiu realizat la Universitatea din California a testat teoria potrivit căreia ciocolată creşte metabolismul, iar acest beneficiu anulează caloriile consumate.

 

Iar rezultatele au demonstrat faptul că poţi pierde din kilogramele în plus cu ajutorul ciocolatei. Cercetătorii au descoperit că persoanele care consumă în mod regulat ciocolată au un indice de masă corporală mai scăzut decât cele care nu o fac, deşi prima categorie consuma mai multe calorii şi nu fac mai mult sport.

 

2. Ciocolata te face mai deştept

 

Dacă îţi este teamă de examene scrise, atunci îţi poţi creşte IQ-ul cu ajutorul câtorva tablete de ciocolată. Ciocolată neagră este bogată în compuşi chimici folositori creierului – flavonoide, care pot îmbunătăţi abilităţile cognitive prin creare unor noi neuroni şi dezvoltarea unor noi forme de memorie, precum şi la creşterea circulaţia sângelui către creier.

 

Un studiu realizat pe femeile adulte a arătat că atunci când participantele consumau băuturi bogate în flavonoide, prezentau timp de câteva ore o circulaţie a sângelui mai bună şi performau mai bine în testele de inteligentă.

 

3. Ciocolata îţi creşte nivelul energetic

 

Ciocolată nu doar că oferă o mulţime de beneficii uimitoare pentru sănătate însă este şi o gustare grozavă care te ajuta să fii energic în timpul antrenamentelor fizice. Ciocolată conţine o mulţime de compuşi chimici care măresc energia, inclusiv teobromina (un stimulent care se găseşte şi în băuturile energizante) şi cafeină.

 

Mai mult, ciocolată este o sursă excelentă de magneziu şi crom care au un rol important în producţia de energie. Ia câteva tablete de ciocolată după amiază sau înainte de antrenament pentru a te ajuta să fii în formă petru mai mult timp.

 

4. Ciocolata previne apariţia ridurilor

 

Cremele sunt excelente când este vorba despre aspectul pielii. O fac să arate mai tânără – însă cam atât. Dacă vrei să ţii ridurile cât mai departe atunci ai nevoie să faci schimbări în ceea ce priveşte dieta. Antioxidanţii din fructe şi legume neutralizează radicalii liberi care pot conduce la riduri şi, din fericire, exista surse şi mai bune de antioxidanţi.

 

Studiile au demonstrat că atunci când este vorba despre lupta împotriva radicalilor liberi, ciocolată poate fi chiar mai sănătoasă decât fructele. Comparativ cu „superfructele” precum afinele, ciocolată neagră conţine o cantitate mai mare de antioxidanţi.

 

5. Ciocolata încetineşte îmbătrânirea muşchilor

 

Sună prea frumos ca să fie adevărat, însă oamenii de ştiinţă au descoperit că o cantitate mică de ciocolată neagră îţi poate îmbunătăţi sănătatea în acelaşi fel precum exerciţiile fizice. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Wayne spun că un component din plante (epicatechina) care se găseşte şi în ciocolată stimulează muşchii în acelaşi fel precum exerciţiile fizice solicitante ceea ce ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire a muşchilor.

 

Studiile nu sugerează că ar trebuie să înlocuieşti sportul cu ciocolată, ci că ai un motiv serios pentru a consuma câteva tablete de ciocolată DUPĂ ce a făcut sport.

 

6. Ciocolata te ajută să trăieşti mai mult

 

Jeanne Louise Calment, fiinţă umană care a trăit cel mai mult (potrivit datelor ştiinţifice) – 122 de ani şi 164 de zile – a pus pe seama sănătatea ei înfloritoare pe seama consumului regulat de ciocolată.

 

Noi studii au descoperit că există ceva adevăr în aceste declaraţii care susţin că ciocolată te ajuta să trăieşti mai mult. Boabele de cacao sunt surse excelente de antioxidanţi, care ajuta organismul să lupte împotriva bolilor şi care scad riscul dezvoltării bolilor de inimă – cel mai mare ucigaş al lumii occidentale.

 

 

7. Ciocolata te face fericit

 

Dacă vrei să-ţi îmbunătăţeşti starea de spirit atunci ciocolată este ceea ce cauţi. Ciocolată este cunoscută pentru proprietăţile ei în această privinţă datorită compuşilor chimici pe care îi conţine şi care reduc simptomele depresiei.

 

Acest produs nu doar că este bogat în magneziu, care te ajuta să te relaxezi însă conţine şi anandamide care ajuta la îmbunătăţirea stării de spirit şi feniletilamina care creşte nivelul endorfinelor.