Sumacul, condiment cheie in bucataria orientala
Un condiment puternic, cu o aroma intepatoare si lamaioasa, sumacul este nelipsit din preparatele culinare ale Orientului Mijlociu. De altfel, inainte de introducerea lamailor in alimentatia orientala de catre romani, sumacul era un ingredient esential pentru mancaruri, carora le conferea un gust acid, acrisor.
Ce este sumacul
Sumacul este un arbore decorativ care creste in salbaticie in Orientul Mijlociu, dar si in unele zone din Italia si Grecia. Este cunoscut si sub numele de otetar mirositor. Fructele de culoare rosu inchis se comercializeaza uscate sau macinate si au un gust fructat, acrisor.
Fructele de sumac se culeg toamna, cand sunt coapte, dupa care sunt uscate si macinate. Sumacul Sicilian, dar si cel care creste la altitudini inalte, este cunoscut pentru aroma puternica. In bucataria mediteraneana, sumacul este intens folosit pentru a aromatiza diferite preparate. In plus, sumacul este un ingredient de baza pentru za’atar, un amestec oriental de condimente.
La ce se foloseste
Se foloseste in special macinat, pentru a conferi preparatelor culinare o aroma inconfundabila, fructata si astringenta, asemanatoare cu lamaia. In unele zone ale lumii, fructele proaspete de sumac sunt folosite si pentru obtinerea unui suc revigorant.
Sumacul este un condiment intens folosit in bucatariile traditionale din Liban, Siria, Turcia si Iran. Sumacul macinat este utilizat pentru prepararea marinatelor uscate pentru preparatele din carne, dar si pentru cartofi, sfecla, fasole si salate.
De asemenea, si sucul obtinut din fructe proaspete de sumac poate fi utilizat in sosuri si marinate pentru salate, preparate din carne si iaurt.
In bucataria greceasca, sumacul imbunatateste gustul preparatelor din carne si ciuperci. Arabii si turcii folosesc sumacul in salate, preparate din carne, humus, orez, kebab sau lahmacum (pizza turceasca).
Sumacul se poate folosi si in combinatie cu alte condimente: chili, usturoi, ghimbir, oregano, rozmarin, cimbru.
Sumacul se pastreaza in recipiente inchise, ferit de aer, caldura si lumina.
Beneficiile pentru sanatate ale sumacului
In Orientul Mijlociu, era folosit in mod traditional ca medicament. In epoca medievala, sumacul era utilizat pentru a trata o serie de afectiuni. Datorita proprietatilor sale antimicrobiene si hipoglicemice, sumacul poate fi folosit pentru prevenirea si tratarea hiperglicemiei, diabetului si obezitatii.
In plus, sumacul are si proprietati antioxidante, fiind astfel un remediu important impotriva cancerului.